Elementele care pun în pericol stabilitatea globală

00:32, 23 ianuarie 2015 | Externe | 1100 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Discuţiile de la Davos, o mică staţiune montană elveţiană care îi reuneşte timp de câteva zile pe an pe cei mai puternici politicieni şi oameni de afaceri şi pe cei mai în vogă gânditori ai momentului, au dat prilejul guvernatorilor băncilor centrale să strângă rândurile în jurul confratelui lor elveţian, a cărui decizie de a retrage plafonul minim de curs valutar al francului elveţian faţă de euro a stârnit o furtună politică în Croaţia, Polonia şi România din cauza creşterii ratelor persoanelor cu credite în franci.

Pactul pentru dominaţie geopolitică şi comercială dintre SUA, Europa şi Rusia, criza din Ucraina, prăbuşirea preţurilor petrolului şi reziduurile toxice lăsate de criza financiară mondială pe pieţe şi, mai ales, în economia americană sunt elemente despre care elita miliardarilor lumii prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos cred că pun în pericol stabilitatea globală. Cele mai puternice sindicate n-au pierdut şansa oferită de Davos să avertizeze că distribuirea inegală a veniturilor riscă să creeze turbulenţe grave sociale şi au cerut „mulţimii” de miliardari să împartă cu angajaţii „fructele” creşterii afacerilor şi economiilor, notează Ziarul Financiar.

Teama şi nervozitatea au preluat controlul economiei americane, ceea ce face ca investiţiile să fie mai mici în timp ce senzaţia de inegalitate creşte, au afirmat pentru CNBC  economişti de top, laureaţi ai premiului Nobel, prezenţi la Forumul Economic Mondial.

La aniversarea a 800 de ani de la apariţia în Anglia a Magna Carta, considerată prima constituţie europeană, reprezentanţii uniunilor sindicale cer la Davos o nouă Magna Carta, care să rezolve problema distribuirii inegale a veniturilor şi pe cea a şomajului. Ei îndeamnă „urgent” companiile să prevină turbulenţele sociale prin împărţirea fructelor creşterii cu angajaţii, scrie The Guardian.

„Politicienii şi liderii din lumea afacerilor prezenţi la Davos stau pe un vulcan de nemulţumiri întemeiate alimentat de şomaj, inegalitate şi austeritate. Avem responsabilitatea colectivă de a schimba lucrurile”, a spus Philip Jennings, secretarul general al UNI Global Union, o federaţie internaţională de sindicate.

El a avertizat că îndemnul „Staţi calmi şi continuaţi” nu este atitudinea potrivită în vremuri marcate de urgenţă şi anxietate. Jennings a spus că sindicatele au soluţia problemei: un viitor construit pe salarii care să permită acoperirea nevoilor de bază, job-uri decente şi negocieri colective în care salariatul are un loc la masă.

Frances O’Grady, secretarul general al TUC, o federaţie de uniuni sindicale din Marea Britanie, a avertizat că lumea este transformată de „lăcomia fără limite” a celor mai bogaţi 1%.

„Anul acesta la Davos vom celebra a 800-a aniversare a Magna Carta, un punct de cotitură al democraţiei moderne. Nu ar trebui să uităm că democraţia a fost câştigată cu greu şi nu ar trebui să o lăsăm să ne scape, continuând pe calea inegalităţii spre beneficiul câtorva multimiliardari. Avem nevoie de o nouă Magna Carta care să te includă şi pe tine, o Magna Carta a egalităţii, a locurilor de muncă şi a creşterii sustenabile. Noi, oamenii, am vorbit, iar Davos trebuie să asculte”, a spus Jennings.

Şefi ai unor instituţii financiare puternice precum Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, şi Christine Lagarde, directorul general al FMI, au avertizat că distribuirea inegală a veniturilor va eroda creşterea economică dacă este lăsată să se acutizeze.