Efectul Agriculturii asupra Terrei

07:44, 1 mai 2018 | Externe | 1040 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

National Academy of Sciences a publicat un studiu al unor cercetători americani care consideră că activitățile agricole efectuate la nivel mondial contribuie la fenomenul încălzirii globale, într-o măsură aproape egală cu arderea combustibililor fosili și tăierii pădurilor.

Specializat în studiul solurilor, cercetătorul Jonathan Sanderman susține că aceste cercetări arată importanța agriculturii ca factor ce contribuie la încălzirea globală.

El subliniază faptul că, deși solul absoarbe carbonul sub formă organică din plante și arbori pe măsură ce se descompun, agricultura a contribuit la diminuarea acumulării de carbon în sol.

„Este alarmant cât de mult carbon a fost pierdut din sol. Schimbări mici în cantitatea de carbon din sol pot avea consecințe importante cu privire la cât de mult carbon se acumulează în atmosferă“, susține Sanderman.

Potrivit acestuia, cele 133 miliarde de tone de carbon pierdute din sol ca urmare a agriculturii sunt comparabile cu cele 140 de miliarde de tone pierdute din cauza despăduririlor, cea mai mare cantitate fiind pierdută după Revoluția Industrială.

Concluziile studiului publicat de National Academy of Sciences arată potențialul pe care îl are solul terestru în a contracara încălzirea globală prin absorbția unei cantități mai mari de carbon, grație unei gospodăriri mai bune a terenurilor agricole, precum și o mai bună diversitate și rotație a culturilor agricole.

Statele lumii au convenit la Paris, în anul 2015, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră generate de arderea combustibililor fosili, care sunt considerate vinovate de către oamenii de știință pentru încălzirea planetei. Dar în luna mai a acestui an, președintele Donald Trump a retras SUA din Acordul de la Paris, susținând că documentul subminează economia și suveranitatea țării.

Sursa: cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,