Dragnea a cedat în fața cererilor Exxon și OMV, gazele vor fi date pe bani mărunți

11:47, 25 septembrie 2018 | Externe | 1031 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Comisia pentru Energie din Senat a aprobat marți, 18 septembrie, două amendamente depuse de un senator PSD care îndulcesc serios legea offshore, preluând cererile marilor companii din SUA și Austria. Cele două amendamente garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar investițiile deja făcute vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora, relatează portalul specializat E-Nergia.ro.

Amendamentele au trecut în prima ședință a comisiei, desfășurată marți, 18 septembrie, de la ora 12.00, cu câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu secretarul general al Energiei din SUA, Rick Perry. Cu două săptămâni înainte, Liviu Dragnea se întâlnise la biroul său din Camera Deputaților cu directorul general al OMV și cu președintele pentru dezvoltare al ExxonMobil, fără ca întâlnirile să fie comunicate public de președintele Camerei Deputaților decât după o săptămână.

Senatorul PNL Constantin Daniel Cadariu, membru al Comisiei pentru Energie, a confirmat pentru G4Media.ro că amendamentele au fost depuse de președintele comisiei, senatorul PSD Gheorghe Marin, și că au trecut de votul comisiei, urmând să intre la votul din plen.

Companiile care au investit deja masiv în lucrările de explorare (ExxonMobil și Carlyle din SUA, OMV din Austria) au cerut permanent exact aceste două amendamente pentru a putea continua cu exploatarea gazelor din Marea Neagră. De altfel, și secretarul american al Energiei, Rick Perry, a solicitat autorităților române să rezolve aceste probleme înainte ca firmele enunțate să ia decizia finală privind investiția în România.

Rick Perry, venit în România la summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, a avut întâlniri oficiale marți, 18 septembrie, cu președintele Klaus Iohannis și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Unul dintre amendamente micșorează substanţial povara fiscală a companiilor, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege, mai scrie E-Nergia.ro. ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, aceste sume urmând a fi deduse din impozitul suplimentar.

Al doilea amendament votat în Comisia pentru Energie din Senat interzice schimbarea cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor. Altfel spus, nivelul taxelor este garantat prin lege pe toată durata exploatării, potrivit E-Nergia.ro.

Amendamentele au fost introduse de senatorul PSD Marin Gheorghe, care a fost ales președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat fix în 17 septembrie, cu o zi înainte de a depune amendamentele. El este vicepreşedintele organizaţiei judeţene PSD Argeş, o organizație extrem de apropiată de Liviu Dragnea.

Ce urmează. Legea offshore trebuie să intre săptămâna viitoare în plenul Senatului, după ce a primit raportul Comisiei pentru Energie. După votul din Senat va merge la Camera Deputaților, decizională, unde va trebui să primească raport în Comisia de Industrii, condusă de Iulian Iancu. Va urma votul final din plenul Camerei Deputaților. Legea a fost votată de Parlament în iunie, într-o formă anunțată de Liviu Dragnea și care i-a luat prin surprindere pe toți colegii de partid, dar și pe aliații din ALDE. Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament pentru rediscutare.

Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:

  • OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep
  • Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident
  • Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican
  • Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu

Sursa: https://dacnews.ne

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,