De ce Polonia sfidează UE şi continuă reformele pentru care riscă să fie sancţionată

16:34, 20 decembrie 2017 | Externe | 991 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Miercuri Comisia Europeană a decis să înceapă procedura de sancţionare a Poloniei pentru „abaterile de la normele democratice în cadrul reformei judiciare”.

 

Însă presiunile exercitate de Bruxelles asupra Varşoviei nu dau roadele scontate. Ministrul Justiţiei al Poloniei a anunţat că în ţara sa va continua reforma, indiferent de deciziile UE. În opinia ministrului polonez, pretenţiile factorilor de la Bruxelles nu ţin de supremaţia legii, ci sunt motivate politic.

Anterior Comisia Europeană a avertizat Varşovia că în privinţa Poloniei ar putea fi pus în aplicare mecanismul european de sancţionare, prevăzut în articolul 7 al acordului de constituire a UE. Dacă sancţionarea Poloniei va fi aprobată şi de alte ţări, atunci aceasta va fi lipsită de dreptul de vot în Consiliul European.

Însă experţii susţin că există prea puţine şanse ca mecanismul de sancţionare prevăzut în articolul 7 al tratatului UE să fie aplicat faţă de Polonia. Sancţionarea ar fi posibilă dacă decizia respectivă va fi aprobată prin consens de către celelalte ţări membre ale UE. Potrivit experţilor, judecând după poziţia mai multor state vizând această problemă, consensul, cel mai probabil, nu va putea fi atins şi Polonia nu va fi sancţionată pentru reforma în justiţie.

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,