Cutremur politic pro-globalizare în Germania

10:59, 16 octombrie 2018 | Externe | 1083 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

”Este o zi istorică, oamenii au arătat limpede că vor să schimbe totul”, a declarat liderul partidului care a înregistrat cea mai mare ascensiune după scrutinul regional din Bavaria, unul care poate hotărî soarta coaliției de la Berlin condusă de Angela Merkel. Partidul care a ”explodat” la alegerile de duminică din Bavaria nu este Alternativa pentru Germania, de extremă dreapta, nu este un partid antisistem, antiimigrație. Este Partidul Verzilor, care aproape că și-a dublat procentul de la agerile din 2013 și a ajuns la circa 18% din voturi, pe locul al doilea.

Cel mai slab rezultat în peste 50 de ani

Pentru Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU), partidul soră al Uniunii Creștin Democrate a Angelei Merkel, este aproape obligatoriu să încerce o coaliție de guvernare cu Verzii, o coaliție ”revoluționară”, dupa cum o numește Suddeutesche Zeitung. CSU, care a condus jumătate de secol fără a avea nevoie de o coaliție, a obținut cel mai slab rezultat incepând din anii 1950, doar 37% din voturi. Eșecul este pus nu atât pe seama alianței cu creștin-democratii lui Merkel, pentru că este vorba de o alianță de decenii, ci pe seama alunecării sepre extrema-dreaptă, în căutarea voturilor celor nemulțumiți de deschiderea granițelor în fața imigranților. Retorica antiimigrație s-a dovedit fatală.

Liderul CSU, Horst Seehofer, a dorit funcția de ministru federal de Interne pentru a demonstra că poate să lupte pentru reducerea imigratiei si a ajuns la o dispută deschisă cu cancelara Merkel ce putea să pună capăt guvernării. Bascularea spre dreapta nu a dat rezultate, căci partidul nu a reușit să atragă suficiente voturi din partea extremei-drepte (Alternativa pentru Germania a pierdut doar circa 2% față de alegerile federale din 2017). În schimb, CSU a pierdut voturile de la centru, care s-au dus către Verzi și Alegătorii Liberi (un partid conservator bacarerz, clasat pe locul al treilea).

Într-adevăr, rezultatele de duminică ”au fost un cutremur pentru Bavaria”, după cum spune Jurgen Fainz, profesor la Universitatea din Mainz, citat de Financial Times. Într-adevăr, partidele tradiționale au obținut rezultate catastrofale: CSU a luat cele mai puține voturi din ultimii 50 de ani, iar social-democrații au ajuns pe locul al patrulea, cu mai puțin de 10%. Într-adevăr, coaliția de la Berlin începe să fie pusă sub semnul întrebării. ”După actualele sondaje și rezultate, dacă acum ar avea loc alegeri generale, CDU, CSU și SPD nu ar mai putea avea majoritatea în Bundestag”, spune Heinrich Oberreuter, de la Institutul de Jurnalism din Passau. Însă sistemul poate răsufla ușurat, căci cutremurul nu a fost produs de extrema-dreaptă, ci de Partidul Verzilor, o forță politică în plină ascensiune, cel puțin in landurile fostei RFG.

Forțele globalizării în ascensiune

Victoria ecologiștilor din Bavaria nu este întâmlplătoare. Au înregistrat rezultate bune în Olanda, sub coducerea unui tânăr de 30 de ani, Jesse Klaver, au avut rezultate bune și în Austria, unde l-au susținut pe cadidatul câștigător la președinție și au ajuns să fie considerați salvatorii sistemului democratic austriac, căci altfel președinția ar fi fost obținută de extrema-dreaptă, pentru prima dată în istoria postbelică a țării. Verzii din Europa de Vest au constituit partide post-ideologice, pro-globalizare, promotoare ale migrației, multiculturalismului, susținătoare ale drepturilor minorităților sexuale, extrem de favorabile integrării europene, atente la multe din problemele viitorului (transport, amenajarea teritoriului, accesul la utilități) și, în primul rând, extrem de atente la protecția mediului. Este un aspect care a fost dus în Germania la extrem, cu închiderea centralelor nucleare și reconfigurarea economiei, acum dependentă tot mai mult de importurile de hidrocarburi din Rusia.

Inițial, au fost considerate partide de stânga, însă abordarea acestor partide a fost nu de puține ori rizibilă. Partidul Verzilor din Germania a mers până acolo încât a susținut dreptul cetățenilor asigurați de a avea acces gratuit la prostituate în cazul în care medicii le recomandă un asemenea ”tratament”. În fapt, Partidul Verzilor are o viziune liberală asupra economiei, în timp ce decimează bazinul electoral al adevăratelor partide de stânga și centru-stanga. Sunt formațiuni sprijinie de o vastă rețea de ONG-uri și fundații și care își bazează acțiunea politică pe ceea ce criticii numesc o adevărată ”religie”, căci negarea unor teorii precum ea a încălzirii globale aruncă anatema asupra oricarei personalități politice. Produs și vehicul al globalizării totodată, ideologia acestor partide coboară până la începutul anilor 1990, când în publicatia ”Prima revoluție globală” a Clubului de la Roma stătea scris: ”În căutarea unui inamic comun împotriva căruia să ne unim, am venit cu idee că poluarea, amenințarea încălzirii globale, criza apei potabile, foametea sunt aspecte care ar putea să satisfacă acest criteriu. Toate aceste pericole sunt produse de intervenția aomului. Adevăratul inamic este chiar umanitatea”.

Așadar, ”cutremurul” politic din Germania este unul al unei ideologii globaliste, nu unul al extremei-drepte. Partidele tradiționale pierd teren, însă o fac în fața unei formațiuni proeuropene, promigrație și proglobalizare. Analiștii italieni atrag atenția că până și Mișcarea de 5 Stele din Peninsulă, unul dintre partidele populiste de la guvernare ce a ajuns sperietoarea Europei, se revendică de la o mișcare cu puternice trăsături ecologiste și se poate dovedi factorul ponderator al Ligii Nordului, aliații de extremă-dreapta de la guverare.

Sfârșitul erei Merkel se apropie

Regresul puternic al conservatorilor bavarezi pune însă sub semnul întrebării guvernarea Angelei Merkel. Și mai grav va fi dacă CDU va pierde alegerile din landul Hesse, de pe 28 octombrie. Secretara generala a CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a și anunțat Europa că guvernarea își va lua o pauza de la problemele UE și se va concentra exclusiv pe aceste alegeri. O victorie în Hesse ar fi o gură de oxigen pentru Merkel, iar alegerile din Bavaria nu vor face decât să o scape de doi critici incomozi (președintele CSU, Horst Seehofer, și ministrul președinte al Bavariei, Markus Soeder), dându-i ocazia să se concetreze din nou pe aplicarea platformei de guvernare.

O înfrângere la finalul lunii octombrie ar putea aduce însă sfârșitul politic al Angelei Merkel, începând cu pierderea conducerii in CDU și retragerea de la guvernare înainte de finalul celui de-al patrulea mandat.Semnalul a fost dat de nimeni altul decât președintele Bundestagului și fostul ministru de Finanțe Wolfgang Schaeuble. ”Într-o democrație ca a noastră trebuie să renunți la funcție câteodată. Înțelepciunea democrației spune ca trebuie să vină o schimbare”, a declarat Schaeuble în urmă cu o săptămână. Analiștii au remarcat că la funeraliile din SUA ale senatorului John McCain s-a deplasat Schaeuble, 78 de ani, nu Angela Merkel, ceea ce poate fi un semnal cu privire la posibila îndepărtare a cancelarei. Succesorul poate fi chiar Schaeuble, ”părintele austerității” din UE, scrie Politico. Va fi o variantă temporară care să ofere ragaz pentru căutări, pentru că, după cum scrie presa critică la adresa lui Merkel, cancelara a îndepărtat din fruntea partidului orice posibil pretendent la conducere.

Sursa: www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,