Cum ar putea Rusia să taie accesul la Internet pentru aproape toată lumea

11:59, 26 octombrie 2015 | Externe | 2042 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Prezenta unor submarine si nave spion rusesti in apropierea cablurilor submarine prin care se realizeaza cea mai mare parte a traficului telecomunicatiilor globale prin Internet provoaca ingrijorarea oficialilor americani in legatura cu faptul ca Rusia ar putea planui sa taie aceste linii in perioade de conflict.

Conform publicatiei, nu exista dovezi ca navele rusesti ar fi taiat aceste cabluri, insa ingrijorarile Pentagonului reflecta preocuparea in crestere a oficialilor americani si din state aliate cu privire la prezenta militara tot mai activa a Rusiei in lume, a scris cotidianul american The New York Times (NYT).

Cotidianul citeaza comandanti de marina si responsabili din serviciile de informatii care afirma ca monitorizeaza o activitate semnificativ mai crescuta a Rusiei de-a lungul traseelor cunoscute ale cablurilor submarine de telecomunicatii de la Marea Nordului spre Asia de Nord-Est si in apele din apropierea Statelor Unite.

„Ar fi ingrijorator sa aflam ca o tara afecteaza cablurile de comunicatii; cu toate acestea, data fiind natura clasificata a operatiunilor submarine, nu putem intra in detalii”, a declarat purtatorul de cuvant al US Navy, comandantul William Marks, pentru cotidianul newyorkez.

Luna trecuta, SUA au monitorizat indeaproape nava ruseasca spion Yantar, care, echipata cu doua submersibile de mare adancime, a navigat de-a lungul coastei estice a SUA spre Cuba, unde unul dintre cabluri ajunge in apropierea bazei navale americane de la Guantanamo, scrie NYT.

Responsabili din marina americana au declarat ca nava si submersibilele erau capabile sa taie cabluri la adancimi de kilometri, si, desi aceste cabluri sunt taiate frecvent, in mod accidental, de ancore de nave sau de fenomene naturale, Pentagonul este ingrijorat ca Rusia pare sa caute vulnerabilitati la adancimi mult mai mari, unde intreruperile sunt mai dificil de localizat si de reparat, mai scrie NYT.

Potrivit cotidianului, prin aceste cabluri se realizeaza peste 95% din comunicatiile zilnice la nivel mondial si afaceri globale de peste 10 trilioane de dolari.

sursa: ziare.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,