Cum ajung armele americane în mâinile dușmanilor SUA

09:20, 7 februarie 2019 | Externe | 1170 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

La patru ani de la izbucnirea războiului din Yemen, un material în ”exclusivitate” publicat de CNN arată cum o parte din armele livrate de SUA aliaților din Orientul Mijlociu au ajuns în mâinile Al-Qaeda și ale altor grupări jihadiste, inclusiv în posesia rebelilor șiiți susținuți de Iran, pe care coaliția arabă susținută de SUA vrea să-i înfrângă.

CNN arată că Arabia Saudită și partenerii săi din coaliție au transferat armanent american către Al-Qaeda și alte facțiuni care luptă în Yemen, violând astfel acordurile cu SUA. Armele au ajuns și în mâinile rebelilor susținuți de Iran care luptă împotriva coaliției sprijinite de SUA și astfel Iranul a avut acces la tehnologia militară americană.

Dezvăluirile făcute de CNN nu aduc însă multe noutăți, căci la fel au stat lucrurile și în cazul armelor livrate de SUA în razboaie precum cel din Libia sau Siria. În cazul conflictului din Yemen s-a ajuns până acolo încât oficiali saudiți sau din Emiratele Arabe Unite au început să folosească armele americane ca pe un mijloc de a cumpăra loialitatea unor miliții sau triburi yemenite, pentru a înarma grupări loiale sau pentru a influența peisajul politic din Yemen, scrie CNN.

Deși fostul vicepreședinte american Joe Biden se întreba, în 2014, dacă nu cumva SUA contribuie la înarmarea grupării Stat Islamic, jurnaliștii de la CNN au avut nevoie de jumătate de deceniu pentru a ajunge la aceeași dilema. Acum, CNN se întreabă dacă ”SUA au pierdut controlul” asupra aliaților saudiți. ”Dezvăluirile ne fac să ne întrebăm dacă SUA nu au pierdut oare controlul asupra unui aliat cheie, care este implicat într-unul dintre cele mai groaznice războaie din ultimul deceniu, și dacă nu cumva Arabia Saudită nu este suficient de responsabila pentru a i se permite să cumpere pe mai departe arme sofisticate și tehnică militară”, scrie CNN.

În Yemen, armele americane au ajuns să se vândă, împreună cu muniția, în piețele locale, alături de dulciuri. ”Aveți arme americane aici? Armele americane sunt scumpe și foarte căutate”, vine replica unui negustor yemenit, înregistrat de reporterii CNN.

Pentagonul nu a comentat pe marginea informațiilor publicate de CNN. ”SUA nu au autorizat Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite să retransfere echipamente militare luptătorilor din Yemen”, a arătat Johny Michael, un purtător de cuvânt al Pentagonului. Generalul Joseph Votel, șeful Comandamentului Central al Armatei SUA (CENTCOM), în a cărui zonă de responsabilitate se află Orientul Mijlociu, a declarat în fața Senatului ca SUA trebuie să-și susțină aliații din Golf, în ciuda noilor dovezi că acordurile sunt încălcate. ”Așa cum am văzut și în Irak în trecut, se întâmplă ca partenerii noștri să fie copelșiți și echipamentul american pierdut în timpul luptelor să ajungă în mâna adversarilor de acolo. Cred că va trebui să studiem mai bine problema”, a spus generalul Votel. Penagonul a anunțat că în acest moment se desfășoară o investigație privind armele ajunse în mâna inamicilor SUA.

La o zi după publicarea investigației CNN, publicația La Libre Belgique încerca să explice cum au ajuns arme de fabricație belgiană în mâna unei miliții din Yemen. Este vorba despre ”Brigada giganților”, o grupare antrenată ți finanțată de Emiratele Arabe Unite, dar care nu se află oficial sub controlul vreunui guvern. Începând din 2015, statele occidentale au vândut în Emiratele Arabe Unite arme în valoare de 3,5 miliarde de dolari. ”Sunt arme pe care Emiratele nu fac decât să le deturneze către milițiile din Yemen”, spune Philippe Hensmans, din cadrul Amnesty International, care arată că livrările de arme în Golf au ajuns să alimeteze crimele de război din regiune. ”Proliferarea acestor părți beligerante este cea mai sigură cale de a provoca o catastrofă pentru civilii yemeniți”, spune Hensmans.

Sursa:https://www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,