Croația: Opoziția conservatoare a câștigat alegerile

18:34, 9 noiembrie 2015 | Externe | 1035 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Opoziția conservatoare s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative desfășurate ieri în Croația. „Coaliția Patriotică”, grupată în jurul principalului partid de opoziție, Uniunea Democrată Croată (HDZ) condus de Tomislav Karamarko, a obținut 63 de locuri din totalul de 151 ale parlamentului, conform rezultatelor parțiale. Câștigătorii vor fi nevoiți să facă alianță cu alte partide pentru a forma o majoritate, apreciază AFP.

Alianța de stânga a premierului social-democrat Zoran Milanovici, acum la putere, a obținut 54 de locuri, în timp ce alte cinci formațiuni își dispută restul locurilor.

HDZ a sprijinit deschis inițiativa cetățenească „În numele familiei” care în 2013 a convocat un referendum reușit de modificare a Constituției în vederea protejării familiei. La 1 decembrie 2013, 66% dintre votanții croați au aprobat introducerea în Constituție a unui amendament care definește căsătoria ca „uniunea între un bărbat și o femeie”. Partidul social-democrat al lui Milanovic s-a opus vehement referendumului.

Rezultatul alegerilor din Croația vine în plină criză a migranților, la doar 2 săptămâni după ce în Polonia partidul conservator pro-familie „Lege și justiție” a câștigat majoritatea absolută.

sursa: Cultura Vieții

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,