Consilierul lui Iohannis: Criza migrației pune sub semnul întrebării întregul proiect european

19:10, 3 februarie 2016 | Externe | 1107 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

„Migrația, în momentul de față, criza legată de migrație (…) pune sub semnul întrebării întregul proiect european. Spațiul Schengen este parțial suspendat, efectele se văd deja pe zona economică. Dacă lucrurile vor continua, este evident că întreaga piață internă a UE va fi profund afectată. Am văzut deja că au început să apară studii referitoare la costurile pe care le implică renunțarea la spațiul Schengen. Cifrele sunt enorme, vorbim de zeci de miliarde de euro pe perioade restrânse de timp. Ideea Schengen-ului este o idee extraordinară și trebuie să găsim soluții în primul rând la nivel european, astfel încât spațiul Schengen să fie menținut, e adevărat, într-o formă reformată”, a afirmat Orban, în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților la care ambasadoarea Olandei în România a prezentat prioritățile președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Consilierul prezidențial a susținut că dorința României de adera la spațiul Schengen, chiar și în condițiile în care acest spațiu este pus sub semnul întrebării, denotă încrederea autorităților și a poporului român în proiectul european. „În momente foarte grele se vede atașamentul cuiva la o idee, la valori”, a adăugat Orban.

El a arătat că există deja semne că Uniunea nu va putea rezista unui flux continuu de migranți și că trebuie văzut ce se poate face în cel mai scurt timp astfel încât intrările în UE să fie reduse drastic.

„E suficient să vedem ce se întâmplă din punct de vedere politic și care partide sunt în momentul de față în fruntea opțiunilor populațiilor în multe state membre. E suficient să ne uităm la capacitatea din ce în mai limitată a autorităților de a face față acestui flux masiv de refugiați migranți ca să înțelegem că prea mult timp nu mai avem și că, dacă la nivel european nu se vor putea lua rapid deciziile necesare, la nivel național vor fi luate anumite decizii care vor genera un efect de avalanșă cu consecințe greu de stabilit în momentul de față. Sper că vom fi capabili să luăm aceste decizii”, a spus Orban.

Acesta a amintit că România sprijină crearea unui corp european de protecție a coastei, precum și pregătirea cât mai rapidă a unor centre de primire, în special în Grecia, pentru refugiați. De asemenea, Leonard Orban a pledat pentru o aplicare cât mai rapidă a Acordului UE — Turcia.

„Sentimentul meu e că intervalul de timp existent la nivel european pentru luarea unor decizii decisive se restrânge din ce în ce mai mult. (…) Nu putem spune că nu s-au luat decizii. Unele, după părerea mea, au fost luate prematur. De exemplu, s-au luat decizii privind relocarea, dar (…) mecanismele nu erau puse la punct. Din 160.000 de persoane care ar fi trebuit să fie relocate, mai puțin de 400 au fost efectiv relocate, ceea ce arată clar că centrele de primire nu au fost gata, alte proceduri nu au fost parcurse și logic ar fi fost întâi să se stabilească mecanismele și apoi să se ia deciziile privind relocarea. (…) Sunt alte decizii importante, de exemplu (…) planul de acțiune UE — Turcia sau înțelegerile cu țările din Africa, la care s-a ajuns la summitul de la Malta — și vor produce efectul pe termen mediu și lung”, a precizat Leonard Orban.

sursa: Agerpres