Confruntare publică fără precedent între China și SUA

08:33, 10 octombrie 2018 | Externe | 1057 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Vizita secretarului de Stat american Mike Pompeo în China a prilejuit o ”confruntare publică” ”furtunoasă” și fără precedent între șefii diplomațiilor celor două mari puteri, scrie The Wall Street Journal. În primul rând, președinele chinez Xi Jinping a refuzat să se întâlneasca cu înaltul oficial american sosit în vizită la Beijing. Apoi, la conferința de presa de luni la care au participat Pompeo și omologul său Wang Yi a avut loc un schimb de replici deloc diplomatic. Cei doi s-au acuzat pentru incindentul în care au fost implicate două nave militare, americană și chineză, în Marea Chinei de Sud. Wang Yi a mai acuzat SUA că livrează arme Taiwanului, pe care Beijingtul îl consideră o provincie a Chinei, conform politicii ”o singură China”. În plus, Wang a mai acuzat SUA că ”sporesc fără încetare” tensiunile comerciale într-un mod care ”aruncă o umbră” asupra relației dintre cele două țări. Poate cel mai important este că ministrul chinez a anunțat în termeni destul de fermi că SUA nu trebuie să se aștepte la ajutorul Chinei pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

În timpul coferinței de presă, secretarul de Stat Pompeo a declarat că între China și SUA este ”o neînțelegere fundamentala” privind chestiunile aduse în discuție de China și că SUA regretă că Beijingul ”a ales să nu susțină dialogul diplomatic și de securitate”. Omologul chinez a acuzat că SUA escaladează diusputa comercială cu China și se implică în afacerile interne ale Taiwanului. ”Aceste acțiuni au dăunat încrederii noastre reciproce, au aruncat o umbră asupra relațiilor China-SUA și nu sunt în acord cu interesele celor doua popoare”. ”Avem dezacorduri fundamentale. Avem îngrijorări mari legate de acțiunile întreprinse de China și aștept ocazia să le discutăm, pentru că este o relație incredibil de importantă”, a spus Mike Pompeo.

Un oficial american din Departamentul de Stat a declarat pentru The Wall Street Journal că remarcile lui Wang nu au fost suprinzătoare și că cei doi miniștri au discutat despre situația din Coreea de Nord. Vestea proastă pentru SUA este că liderul Kim Jong-un se va întâlni în viitorul apropiat cu președinții Rusiei și Chinei, iar, la întrebarea adresata de Pompeo privind ajutorul chinez pentru denuclearizarea Coreei de Nord, răspunsul omologului chinez a fost extrem de rece și a subliniat că Beijingul nu dorește să-și ia un asemenea angajament. Oficial, China a anunțat că susține politica sancțiunilor împotriva Phenianului și chiar înăsprirea acestora. Însă prestația diplomatica a Chinei indică altceva. Președintele Xi Jinping a refuzat să se întâlnească cu secretarul de Stat Pompeo, la fel cum a făcut-o și la vizita acestuia din luna iunie.

Vizita lui Mike Pompeo la Beijing a venit după ce, săptămâna trecută, vicepreședintele Mike Pence a tinut cel mai dur discurs al mandatului său cu referire la China. Pence a arătat că Beijingul duce o politică de expansiune teritorială în Marea Chinei de Sud în dauna țărilor vecine, că nu respectă dreptul de proprietate intelectuală, că întreprinde vaste operațiuni de spionaj, de influențare a alegerilor din SUA, că a organizat cel mai mare sistem de supraveghere și oprimare a propriului popor.

Sursa: www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,