Cele două mari provocări ale României, în viziunea Stratfor

12:20, 19 aprilie 2016 | Externe | 1166 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

România are doua mari provocări: dependența de Uniunea Europeană în ceea ce privește finanțarea și strategia și lipsa de încredere în propriile forțe, vizibilă mai ales la elitele din țară, a declarat marți președintele companiei de consultanță geopolitica Stratfor, George Friedman.

El consideră ca România are un mare avantaj – o piață mare – și ca trebuie să își extindă afacerile în Ucraina, în Balcani și în estul Mediteranei.

Friedman mai spune că România este o țară esențială în această regiune și se află la intersecția mai multor zone importante: Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, Rusia și Balcanii.

„România are oportunitatea să aibă o piață internă mare, dar este și în apropiere de Balcani, Ucraina, Mediterană de Est, locuri în care puteți să creșteți și să faceți afaceri”, a afirmat Friedman, la o conferință pe teme economice organizată la București.

Friedman, unul dintre cei mai influenți consultanți americani în geopolitica, a vizitat de mai multe ori in ultimii ani statele din regiune si a scris mai multe articole dedicate provocărilor geopolitice pentru estul Europei.

El consideră că statele din Europa de Est au mai multe atuuri, printre care o populație foarte educată și o bună capacitate de export. Totuși, doar doua state – Polonia și România – dispun de piețe interne suficient de mari pentru a fi centri regionali în materie de afaceri.

Însă România are mai multe provocări care o împiedică să își exploateze potențialul.
„România are două mari provocări: referința la Uniunea Europeană, dependența în materie de finanțare, și lipsa de încredere în sine”, a punctat Friedman.

Expertul consideră că se poate vorbi de un eșec al Uniunii Europene în privința capacității de a lua decizii, chiar dacă instituțiile par puternice. „UE face reguli pe care nu le respectă nimeni”, a subliniat Friedman.

Președintele Stratfor consideră că România nu trebuie să se bazeze pe exportul de energie pentru a se dezvolta, chiar dacă trebuie să mențină o capacitate de exploatare a resurselor. În plus, sistemul bancar trebuie stimulat să finanțeze firmele mici și mijlocii, care pot crea valoare pe viitor.

Stratfor este o agenție de analize strategice și militare înființată de George Friedman în 1996 în Austin, Texas, fiind recunoscută la nivel mondial pentru rapoartele furnizate.

Friedman, care s-a declarat în numeroase rânduri un eurosceptic convins, spunea autorităților de la București, în urmă cu trei ani, că România nu ar trebui să între în zona Euro, care este un proiect eșuat din cauza diferențelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.

sursa: Ziare.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,