Ce ar avea de învățat Moldova de la Bolivia care acum un an și-a proclamat independența totală față de FMI și BM

15:03, 3 aprilie 2018 | Externe | 1816 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Acum mai puțin de un an președintele Boliviei, Evo Morales, anunța că guvernul țării sale este independent față de organizațiile internaționale de creditare și a subliniat că împrumuturile contractate anterior de la aceste instituții au avut un impact negativ asupra națiunii boliviene, informează mintpressnews.com.

Pe data de 24 iulie 2017 președintele bolivian, Evo Morales, amintea despre înființarea în 1944 a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale la finalul Conferinței Economice Bretton Woods din SUA și declarat că „aceste organizații au dictat soarta economică a Boliviei și a lumii”.

„Astăzi putem spune că avem o independență totală față de acestea”, a mai spus atunci Morales.

Politicianul a amintit că anterior dependența Boliviei față de creditorii internaționali a fost atât de mare încât Fondul Monetar Internațional reușise să-și deschidă un birou chiar în sediul guvernului acestei țări și reprezentanții FMI participau la ședințele executivului.

Pentru cei care cunosc prea puține despre istoria recentă a Boliviei este cazul să menționăm răscoala populară din țara respectivă care a avut loc în anul 2000, cunoscută ca Războiul apei. Acest eveniment a fost un moment crucial, unul de cotitură în relațiile autorităților boliviene cu creditorii internaționali și cu corporațiile care se bucură de sprijinul acestora pentru a penetra și exploata țările lumii. În anul 2000 populația Boliviei s-a răsculat împotriva corporației Bechtel din Statele Unite ale Americii. Acest investitor străin, datorită presiunilor creditorilor internaționali asupra guvernului bolivian, reușise în anul 1999 să privatizeze sistemul de distribuție a apei potabile și a mărit tarifele cu 200 de procente. În condițiile în care populația țării avea venituri extrem de modeste, accesul la apa potabilă devenise un lux pentru bolivieni. Oamenii au încercat să-și salveze familiile instalând rezervoare pentru stocarea apei de ploaie. Dar investitorul străin a făcut presiuni asupra guvernului, care a interzis colectarea „samavolnică” a apei de ploaie și a sechestrat toate rezervoarele din gospodării. Aceste acțiuni ale guvernului corupt de străini au determinat populația Boliviei să se răscoale. După o perioadă extrem de încordată, marcată de introducerea legii marțiene și de confruntări violente între manifestanți și poliție autoritățile au cedat, iar sistemul de distribuire a apei a redevenit public și tarifele au fost ajustate.

Aceste proteste sunt foarte importante în istoria Boliviei. În virtutea evenimentelor de atunci în țară s-a schimbat radical atitudinea față de creditorii externi și față de corporații, precum și optica asupra intereselor naționale. De asemenea, au ieșit în evidență lideri de altă factură, care mai târziu au preluat puterea și au pus capăt reformelor și procesului de „dezvoltare” dictat de creditorii internaționali.

În anul 2005 au avut loc alegeri prezidențiale în Bolivia, iar învingătorul a fost actualul președinte Evo Morales. Acesta a obținut iun scor de 53% în condițiile unei prezențe la urne de aproape 85%. Timp de un an de la victoria, Morales a făcut o serie de schimbări radicale în țară, mărind cu peste 40% alocațiile sociale pentru programe de sănătate, educație și reducerea sărăciei.

Pentru a judeca obiectiv politicile lui Morales, care nu sunt pe placul FMI și Băncii Mondiale, trebuie să analizăm cel puțin câteva cifre. Astfel, datorită naționalizării rezervelor de hidrocarburi, sărăcia în această țară a fost redusă de la 60% la mai puțin de 40% în doar câțiva ani, a scăzut ratei analfabetismului de la 13% la 3%, PIB-ul s-a mărit de trei ori, atingând o creștere în medie de 5% anual. De asemenea, salariul minim a fost mărit de patru ori, iar statul a reușit să susțină toate direcțiile de bază de dezvoltare a infrastructurii în comunicații, transport, energie și industrie.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,