Austria susține idea britanică a unei „Noi Uniuni Europene”

20:10, 4 noiembrie 2015 | Externe | 3186 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministrul Afacerilor Externe din Austria Sebastian Kurz a declarat că țara sa susține eforturile Marii Britanii de a reforma Uniunea Europeană. O astfel de declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizată împreună cu secretarul britanic pentru relații externe Phillip Hammond. Potrivit lui Kurz, propunerile Marii Britanii reprezintă “o șansă pentru întreaga Uniune Europeană și noi vom face uz de ea”.

Marea Britanie nu trebuie lăsată să culeagă “cireașa de pe tortă”, pentru că “problemele evocate de Marea Britanie trebuie să fie rezolvate de UE în ansamblu”. În ceea ce privește modificarea tratatului (de la Lisabona n.r.), Kurz a subliniat că “în cazul în care este necesar, este posibil”. În opinia lui, calea cea mai ușoară ar fi luarea unor decizii politice care ar fi mai ușor de implementat, fără a recurge la revizuirea tratatului, care ar fi un proces mai dificil.

Ministrul austriac și-a exprimat speranța că referendumul cu privire la calitatea de membru a Marii Britanii în UE va avea un rezultat pozitiv. “Avem nevoie de o Mare Britanie puternică, dar și mai mult de o Mare Britanie puternică în UE”, a declarat Kurz.

Reformarea Uniunii Europene, propusă de prim-ministrul britanic David Cameron într-un articol publicat în The Telegraph, presupune, printre altele: transferul puterii politice dinspre Bruxelles spre statele naționale, posibilitatea parlamentelor naționale de a bloca aplicarea legislației europene, excluderea interferenței CEDO în justiția britanică; libera circulație a forței de muncă fără implicarea și dreptului la beneficii sociale; susținerea extinderii Uniunii Europene prin utilizarea unor noi mecanisme de aderare, care ar implica o limitare a migrației masive de-a lungul continentului; renunțarea la conceptul unei “uniuni mai strânse”.

Referendumul cu privire la calitatea de membru a Marii Britaniei în Uniunea Europeană va avea loc în anul 2017.