Austria: candidatul naționalist, pe primul loc în alegerile PREZIDENȚIALE

09:26, 25 aprilie 2016 | Externe | 1801 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Partidul Libertății, de dreapta, este pe primul loc în alegerile prezidențiale, potrivit exit-poll-urilor.

Candidatul naționaliștilor, Norbert Hofer, a câștigat cu un mare avans primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat duminică în Austria, potrivit primelor estimări, transmite DPA, citată de Agerpres.

Candidatul Partidului Libertății (FPOe) a obținut 37,3% din voturi, potrivit institutului pentru sondarea opinie publice ARGE Wahlen, cu mult peste ceea ce prognozau sondajele de opinie înaintea scrutinului.

Întrucât au fost numărate doar 52% din voturile exprimate, nu este clar care dintre fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen, și candidata independentă Irmgard Griss va intra în turul doi al alegerilor, prevăzut a avea loc pe 22 mai.

Președintele Austriei, ales pentru un mandat de șase ani, ce poate fi înnoit o singură dată, are un rol mai degrabă simbolic, dar dispune totuși de puteri oficiale extinse: este șeful armatei, numește cancelarul și poate, în anumite circumstanțe, să dizolve Parlamentul.

Partidul Social-Democrat și cel conservator, Partidul Poporului, care au condus țara cu 8,7 milioane de locuitori, și au ocupat, prin rotație, postul de președinte, după 1950, se situează pe locurile doi, respectiv trei, de data aceasta, scrie și Euronews.

sursa: EVZ

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,