Angela Merkel face o nouă tentativă de a se menţine la putere cu ajutorul social-democraţilor

12:38, 12 ianuarie 2018 | Externe | 1292 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Deputații creștin-democrați germani împreună cu cei social-democrați au decis astăzi să inițieze negocierile oficiale pentru crearea unei guvernări comune la Berlin, scrie Agerpres.

Se pare că cancelarul Angela Merkel a reușit să-i convingă pe social-democrați după ce în luna noiembrie a suferit eșec intenția de a forma o coaliție de guvernare împreună cu reprezentanții liberal-democraților și ecologiștilor.

Acordul de 28 de pagini convenit vineri deschide calea pentru negocieri detaliate în următoarele săptămâni, eliminând incertitudinea din ultimele luni care a subminat rolul Germaniei în politica internaţională, scrie Agerpres.

Se pare că o alianță între consevatori și  social-democrați ar fi varianta cea mai potrivită pentru ca Angela Merkel să obțină cel de al patrulea mandat de cancelar. Angela Merkel, care de 12 ani conduce executivul de la Berlin, a guvernat alături de social-democraţi în două dintre cele trei mandate de cancelar, inclusiv în perioada 2013-2017.

Agerpres  mai relatează că cei din SPD  la momentul de față manifestă anumite reticență în eventualitatea constituirii unei noi alianțe cu conservatorii germani deoarece ar putea să le slăbească partidul și mai mult.

Mulţi membri ai SPD se tem că o guvernare alături de conservatori le va slăbi şi mai mult partidul, care la legislativele din toamna anului trecut a suferit cea mai gravă înfrângere electorală de după 1949, transmite Agerpres.

Pe 21 ianuarie este programat congresul SPD unde  liderii acestui partid trebuie să-i convingă pe membrii formaţiunii să dea undă verde pentru formarea unei noi coaliții de guvernare.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,