Acuzații dure împotriva Israelului la ONU, după ce în sectorul gaza au fost uciși zeci de palestinieni

18:49, 16 mai 2018 | Externe | 1078 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Pe data de 15 mai 2018 a avut loc o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu situația din sectorul Gaza, unde peste 50 de protestatari palestinieni au fost împușcați de soldații israelieni.

Imediat după deschiderea provocatoare a ambasadei SUA în Ierusalim, populația arabă din sectorul Gaza a început să protesteze. Asta s-a întâmplat pe data de 14 mai 2018. Soldații israelieni au deschis focul asupra demonstranților. Sursele palestiniene anunță că cel puțin 61 de oameni au fost uciși. În Palestina au fost decretate 3 zile de doliu național.

În cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU din 15 mai majoritatea celor care au luat cuvântul au condamnat direct sau mai voalat acțiunile Tel Aviv-ului.

Reprezentantul Palestinei la ONU, după un minut de reculegere în memoria celor omorâți, a cerut încetarea acțiunilor arbitrare ale Israelului și o investigație internațională independentă a omorurilor din 14 mai curent.

Cât privește strămutarea ambasadei SUA la Ierusalim, reprezentantul palestinian a subliniat că asta încalcă cel puțin rezoluțiile 478 și 23-34 ale Consiliului de Securitate al ONU.

La rândul său reprezentantul Israelului a declarat că țara sa nu poartă nicio vină, pentru că autoritățile palestiniene își incită propriii cetățeni la acțiuni violente.

Reprezentanta SUA la ONU, Nikki Haley, a fost singura care a apărat acțiunile Israelului, declarând că de vină sunt exclusiv cei care contestă existența Israelului în orice loc.  Aceasta a părăsit sala în semn de dispreț în timp ce vorbea reprezentantul Palestinei.

Este de menționat că acțiunile Tel Aviv-ului nu au fost contestate numai de către palestinieni, ci chiar și de mulți iudei conservatori.

O serie de voci, inclusiv din interiorul Israelului, acuză autoritățile de stat că incită în mod intenționat ura dintre arabi și evrei.

Cronicar