Erdogan: Soros scindează și fărâmițează națiuni

11:25, 29 noiembrie 2018 | Actual, Externe | 1168 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros, care a finanțează o armată de ONG-uri liberale în întreaga lume, a anunțat formal că se retrage din Turcia, scrie The Guardian. Motivul este că fondatorul din Turcia a fost arestat și acuzat de susținerea unui opoznat al regimului Erdogan care a încercat să răstoarne guvernul prin proteste masive, în 2013.

Ministerul de Interne din Turcia a deschis o investigație pentru a dovedi legăturile dintre Fundație și protestele din Parcul Gezi din Istanbul, din 2013. Unul dintre fondatorii filialei din Turcia, Hakan Altinay, și alte 12 persoane au fost arestați și acuzați ca l-au sprijinit pe Osman Kavala, un activist din opoziție acuzat că a încercat răsturnarea guvernului Erdogan de atunci prin proteste. Kavala a fost acuzat de sprijinirea acțiunilor teroriste, iar acum Fundația pentru o Societate Deschisă este acuzată că l-a susținut pe Kavala.

În urmă cu o săptămână, președintele Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Soros că a încercat să semene discordie și să provoace instabilitate în societatea turcă, prin organizarea de proteste. ”Persoana care a i-a finanțat pe teroriști în timpul incidentelor din Parcul Gezi este deja la închisoare. Cine este în spatele lui? Faimosul evreu ungur Soros. Este un om care însărcinează diverse persoane să scindeze națiuni și să le fărâmițeze. Are mulți bani și îi cheltuiește pentru așa ceva”, a spus Erdogan.

Fundația a negat că are vreo legătura cu protestele din 2013, însă a precizat pentru The Guardian că dorește să-și închida filiala și să-și lichideze operațiunile din Turcia cât mai repede posibil. Fundația a transmis cotidianului The New York Times că nu mai poate continua activitatea în Turcia. ”Suntem demoralizați și dezamăgiți de faptul că fundația trebuie să se închidă”, a spus purtătoarea de cuvânt Laura Silber.

Închiderea filialei din Turcia vine la șase luni după ce Fundația pentru o Societate Deschisă a anunțat că își închide filiala din Ungaria, pe care urmează să o mute la Berlin. În Ungaria, regimul lui Viktor Orban a afectat operațiunile fundației lui George Soros nu numai prin legea care cere ONG-urilor cu finanțare străină să-și prezinte în detaliu sursele de bani, cât mai cu seama prin așa-snumitele legi „Stop Soros” adoptate în acest an. Este vorba despre legi ce vizează reducerea imigrației, legi care îi fac pasibili de pedeapsa cu închisoarea pe cei care lucrează pentru ONG-uri care îi ajută pe imigranți să depună cereri de azil sau care îi ajută să vină în Ungaria. Fundația pentru o Societate Deschisă are drept scop sprijinirea ”justiției și drepturilor omului”, dar în ultimii ani s-a concentrat cel mai mult pe deschiderea frontierelor dintre state și pe promovarea acordurilor de liber schimb.

Sursa: https://www.cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,