Efectele nocive asupra sănătății ale radiațiilor generate de tehnologia 5G (STOP5G – episodul 2)

09:06, 4 noiembrie 2019 | Actual | 800 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În numele şi pentru binele tuturor românilor, un grup de 81 de asociaţii, fundaţii şi societăţi comerciale au depus la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale un  memoriu împotriva introducerii în România a tehnologiei 5G, contestată masiv în întreaga lume, cu precădere în Occident. Cum memoriul – în care veţi găsi sintetizate toate argumentele de contestare a 5G, plus multe alte informaţii – este de mai mari dimensiuni, am ales, pentru a vi-l aduce la cunoştinţă şi a vă familiariza cu gravele probleme ale acestei tehnologii anti-viaţă, nu numai anti-umane, varianta împărţirii lui în secţiuni.

            În ciuda controverselor care se derulează în societate de mulți ani referitoare la acțiunea nocivă sau lipsa acțiunii nocive a radiației 5G asupra sănătății umane, există un adevăr științific fundamental care face lumină în această polemică: în lumea vie toate procesele biochimice de la nivel celular au la bază procese electromagnetice. Orice celulă este în esență o unitate bio-energetică vibratorie, cu câmp electromagnetic propriu. Putem spune că omul și toate ființele vii sunt, din această perspectivă, ființe electromagnetice. De aceea, schimbările nivelului și tipului de radiație electromagnetică din mediu influențează fără echivoc omul și toată lumea vie.

            Există la ora actuală suficient de multe studii care au detaliat acțiunea radiației 5G asupra sănătății umane. Efectele acesteia asupra omului se grupează în principal în trei arii de acțiune:

  1.  Efecte asupra fertilității: scăderea numărului de spermatozoizi la bărbat, creșterea incidenței avortului la femei;

 

  1.  Efecte complexe de tip neurologic și hormonal: oboseală cronică, dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, insomnii, depresie, anxietate;

 

  1.  Efecte de inducere a  cancerului prin afectarea controlului multiplicării celulare. Cele mai frecvente anomalii de control ale replicării celulare care apar după expunerea la radiația 5G sunt cancerele de sânge (leucemiile, limfoamele).

 

            Aceste studii arată că tehnologia 5G are efecte negative asupra sănătății. Din acest motiv, folosirea ei trebuie analizată și prin prisma sănătății publice.

            În nota de fundamentare a proiectului de OUG, la rubrica cu efecte asupra sănătății (punctul doi din secțiunea a 7-a) nu se menționează nimic, ca și cum ele nu ar exista! Totuși, nu se poate face o lege referitoare la radiațiile emise de sistemele 5G fără să se țină cont, până la ultimul detaliu, de problemele de sănătate ce pot apărea.

            O greșeală foarte gravă de procedură este că inițiatorii acestui proiect de OUG NU au cerut aviz de la Ministerul Sănătății, deși cea mai importantă problemă este cea reprezentată de afectarea sănătății cauzată de dispozitivele 5G. Acest aviz a fost solicitat de la unsprezece ministere, dar exact de la cel care se ocupă cu sănătatea publică, nu.

            În ciuda faptului că multe studii științifice și medicale arată că tehnologia 5G este nocivă sănătății și chiar invazivă, nu s-a făcut un studiu de impact asupra sănătății publice. Nici în România și niciunde în lume.

            Avizul de la INSP, necesar operatorilor de telefonie nu este suficient, deoarece el reprezintă o simplă procedură, care solicită operatorilor de telefonie mobilă să se încadreze în niște norme. Numai că aceste norme nu sunt testate din punct de vedere medical. Iar avizul nu reprezintă un studiu medical și nici nu se bazează pe un studiu de sănătate publică. Mai mult, cei de la INSP au spus clar că nu e treaba lor, pentru că nu au în atribuții să facă astfel de studii.

            Practic, în motivarea proiectului de OUG ați prezentat doar unele aspecte pozitive, dar nu ați menționat și consecințele negative asupra sănătății populației și ale mediului înconjurător, generate de tehnologia 5G. Această informare nici nu poate fi făcută, deoarece Ministerul Comunicațiilor sau ANCOM nu au făcut studii pe acest subiect.

            În Comunicarea Comisiei Europene nr. 588/2016 se vorbește de implementarea rețelelor 5G printr-un „parteneriat între Comisie, statele membre și sectorul de profil”. Dar se omite aspectul cel mai important: OAMENII ȘI SĂNĂTATEA LOR! Acest parteneriat trebuie obligatoriu să cuprindă și societatea civică, pentru că asupra ei se răsfrâng toate efectele radiațiilor produse de rețeaua 5G.

            Întotdeauna, sănătatea oamenilor este mai importantă și mai presus decât dezvoltarea tehnologică. Din acest motiv închidem fabrici dacă poluează prea mult, renunțăm la orice aparent „progres” dacă îmbolnăvește populația etc. La fel trebuie procedat și cu radiațiile emise de sistemele 5G: dacă nu ne afectează sănătatea le folosim, iar dacă ne îmbolnăvesc, renunțăm la ele și folosim alte soluții pentru comunicații. Degeaba creăm un „internet al lucrurilor” dacă oamenii nu mai sunt în stare să beneficieze de el din cauza problemelor de sănătate!

            În nota de fundamentare se spune că actuala legislație ar avea un „potențial impact negativ asupra dezvoltării tehnologice”, dar nu se spune nimic de impactul negativ al acestei tehnologii asupra sănătății publice! Ne întrebăm retoric: Care din ele este mai importantă?

            Peste 10 000 de lucrări științifice de calitate (peer-reviewed) au arătat că radiațiile din domeniul de frecvențe folosite de tehnologia 5G afectează orice formă de viață, de la organisme simple – la om. Aceste referințe au fost publicate, în timp, de mulți oameni de știință onești, care nu au urmărit câștiguri personale din astfel de cercetări. Citarea acestor studii a fost făcută colectiv de peste 26 000 de oameni de știință din comunitatea internațională, în apelul lor împotriva sistemelor nocive 5G, adresat forurilor UE, CE si WHO, în ianuarie 2019.

            În schimb, industriile care promovează ca business sistemele 5G – NU AU NICIUN STUDIU – care să arate că radiațiile 5G nu periclitează viața organismelor vii. Practic, promotorii tehnologiei 5G nu au niciun rezultat pozitiv al efectelor acestor radiații asupra oamenilor. Asta pentru că, în acord cu declarațiile lor publice, industria 5G nu a făcut studii asupra sănătății umane. Astfel, nimeni nu poate spune că radiațiile 5G sunt sănătoase, dacă nu a demonstrat aceasta!

            Mai mult, în audierile din februarie 2019 din Congresul american, reprezentanții corporațiilor au declarat că nici măcar nu plănuiesc să facă studii ale efectelor radiațiilor 5G asupra oamenilor. Asta în condițiile în care au la dispoziție nenumărate resurse umane și financiare.

            Ce înseamnă declarația publică a celor din industria 5G:  anume că nu există nici măcar studii pe animale (Animal Studies)? Răspunsul e evident: implementarea în România a sistemelor 5G este echivalentă cu considerarea tuturor românilor drept cobaii pe care se testează această tehnologie!

            Refuzul sistematic de a face studii comparative, arată faptul că ei știu ce concluzii vor rezulta! De fapt, ei au făcut astfel de studii, dar nu le fac publice pentru că rezultatele nu sunt în avantajul lor, iar lumea ar înțelege consecințele nefaste ale tehnologiei 5G și ar respinge-o.

            O dovadă că radiațiile emise de sistemele 5G afectează sănătatea laolaltă cu tot ce este viu, reiese și din faptul că există tehnologii militare care operează, de zeci de ani, în benzile de frecvență cuprinse între 300 MHz și 300 GHz, cu lungimi de undă cuprinse între 1–1000 milimetri, numite directed energy weapon (DEW). Microundele pe care tehnologiile 5G ope­rează și vor opera sunt de obicei preferate de DEW, astfel încât, acest tip de dispozitiv este uneori numit armă cu microunde cu putere mare sau armă HPM.

            Un exemplu de studiu care examinează efectele produse de radiațiile 5G este Raportul BioInitiative din anul 2012, actualizat în 2014, care a analizat peste 1 800 de studii medicale și științifice recente, ce arată clar că radiația emisă de tehnologiile Wi-Fi poate induce efecte adverse asupra tuturor funcțiilor organismului uman.

http://bioinitiative.info/bioInitiativeReport2012.pdf?eid=xYTjq0qCPkIpupShnK3NWkJrWGteZMO13RO5JJ%2F8jIJ1NMQKexcUHxsogpXMh0HCAMzy53cxLmoH54b0MNprqznLTF%2FSwlDyUjG%2BsPwbhtoj0g96

            Printre efectele nocive ale radiațiilor electromagnetice asupra sănătății se numără: cancerul, bolile cardiovasculare, deficiențele cognitive, distrugerea ADN-ului, impact asupra stării generale, deficiențele de memorie şi de învățare, insomnia, afectarea fertilității, avort, afectare neurologică, ADHD, stresul oxidativ etc.

            Profesorul Olle Johansson de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Karolinska din Stockholm (Suedia) afirmă: „Până și despre câmpurile electromagnetice cu niveluri de doar 1/100 000 din cele la care suntem expuși în mod curent de la telefoanele mobile s-a descoperit că perturbă funcționarea complexă electrică desfășurată la nivel celular, producând vătămări ale ADN-ului, proteinelor, neuronilor și proceselor oxidative. Cu toate acestea, noi am permis dezvoltarea unui electrosmog[1] de proporții aproape de neimaginat!”

            O altă problemă de care nu se ține cont în proiectul de OUG este afectarea persoanelor din categoriile vulnerabile: copii, femei gravide, bătrâni, bolnavi etc. De exemplu, nu se prevede că în zona maternităților, a spitalelor, a școlilor și grădinițelor să nu se instaleze antene cu nivel mare de radiații.

            Abordarea tehnologiilor noi, despre care apar dovezi că sunt nesănătoase, trebuie făcută pe baza principiului precauției. Acesta a fost invocat în multe apeluri internaționale referitoare la dispozitivele 5G, semnate de un număr semnificativ de oameni, din diverse domenii. De exemplu, site-ul 5G Space Appeal (https://www.5gspaceappeal.org/) a primit până în luna octombrie 2019 un număr total de 173 801 de semnături din 201 țări și teritorii, de la categorii de oameni care evaluează obiectiv impactul poluării electromagnetice asupra sănătății: 4 498 oameni de știință, 6 553 de medici, 7 737 de ingineri, 9 459 de psihologi, psihoterapeuți și asistenți sociali, 4 135 de asistente, 553 de farmaciști, 3 157 de arhitecți și constructori, 267 de persoane din domeniul biologiei construcțiilor, 329 de veterinari, 633 de apicultori, precum și numeroase persoane cu alte profesii sau oameni care nu și-au specificat profesia și peste 1857 de organizații.

            În România, zeci de mii de oameni au semnat pentru a-și exprima refuzul implementării sistemelor nocive 5G. Două astfel de petiții se găsesc aici:

1)https://campaniamea.declic.ro/petitions/cerem-ministerului-sanatatii-sa-evalueze-implementarea-tehnologiei-5g-in-romania

2)https://www.petitieonline.com/cerem_interzicerea_implementrii_i_dezvoltrii_reelei_5g_in_romania

            Poziție a luat și comunitatea academică românească, care, fiind în contact cu situația reală, obiectivă, a evoluției societății românești atât la nivel global cât și sectorial, este îngrijorată de iresponsabilitatea deciziei reprezentanților statului de a implementa tehnologiile 5G, în condițiile în care ramurile economice din România nu utilizează productiv spectrul actual de frecvențe și nici tehnologia existentă deja, la adevărata ei capacitate.

            Cităm din Manifestul Academiei Române:

            „În prezent, în societatea românească se cunosc doar parțial atât oportunitățile create de TIC şi IA, cât şi efectele folosirii nepotrivite şi chiar evoluțiile imprevizibile şi posibil necontro­labile ale acestor tehnologii. Tehnologiile oferite de furnizorii de produse TIC evoluează într-un ritm mult mai rapid decât cunoștințele şi mijloacele de acțiune ale multor potențiali utilizatori români. Nu există, încă, un program coerent, la nivel național, care să includă aspectele specifice noii revoluții industriale bazată esențialmente pe integrarea calculatoarelor, comunicațiilor și controlul obiectelor fizice.”

Va urma

Sursa:https://paulghitiu2009.blogspot.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,