Vulnerabilitățile economiei românești

08:17, 19 ianuarie 2018 | Economie | 1408 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României anticipează pentru următoarele luni o accelerare a inflației, ca urmare a reducerilor și eliminărilor de impozite indirecte și a scăderilor de prețuri administrate.

Principalele influenţe suplimentare sunt aşteptate să decurgă din evoluţia preţului combustibililor, în condiţiile relativei măriri a cotaţiilor petrolului, din recenta creştere a preţurilor alimentare volatile şi ale produselor din tutun, precum şi din dinamica relativ mai înaltă a preţurilor administrate.

 

Cât de mult ne lipsesc investițiile

Explozia consumului, care ține creșterea economică uriașă înregistrată în România, 8,8% pe seria brută și cu 8,6% pe seria ajustată sezonier pe trimestrul al treilea din 2017, a făcut ca anul trecut să se consemneze o situație similară celei din 2008, cu puțin timp înainte de declanșarea crizei economice. Acum, ca și atunci, consumul final real ca pondere în PIB a sărit de 100%. În schimb, 2017 s-a prezentat mai rău ca 2008 la capitolul investiții, nici 25% din PIB comparativ cu aproape 40%. De altfel, anul trecut am fost cu investițiile la nivelul anului 2005. La 11 luni, de exemplu, ponderea investițiilor în PIB a fost de 22,9%. Lipsa investițiilor vulnerabilizează o țară și o văduvesc de bunăstare. Situația pare și mai dramatică în ceea ce privește datoria publică externă. Înaintea crizei, aceasta a fost de nici 15% din PIB, iar acum s-a ajuns la peste 40% din PIB. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, datoria externă totală a crescut cu 1,4 miliarde euro, iar datoria pe termen lung a însumat 69,3 miliarde euro la 30 noiembrie (73,5% din totalul datoriei externe), conform BNR. Asta înseamnă costuri suplimentare pentru generația de azi și pentru cele care vor veni. În 2008 s-a înregistrat o creștere de 7,3%, alimentată de consum, iar în 2009 a urmat o cădere bruscă, de 7,1%.

 

Creșteri alarmante de prețuri

La finele anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%. Prețurile au crescut în 2017, iar BNR prognozează o inflaţie de 3,2% în decembrie 2018 şi de 3,1% în luna septembrie 2019. Tarifele la gazele naturale vor crește, banii vor fi tot mai scumpi și creditele mai greu de accesat, după ce Banca Centrală a ridicat rata de dobândă de politică monetară, pentru a ține în frâu inflația, taxele și impozitele locale s-au majorat în mai multe localități, majorarea salariilor s-a făcut doar pe hârtie, iar punctul de pensie se mărește doar din iulie. Moneda națională a atins, imediat după demiterea lui Mihai Tudose, cel mai scăzut nivel în raport cu cea europeană, un euro fiind cotat la 4,6599 lei. Și indicele ROBOR a dat mari dureri de cap, acesta ajungând spre 2%. Astfel, rata la un credit ipotecar pe 30 de ani a crescut cu 9,5% în ultimul an, drept consecință a creșterii indicelui ROBOR la trei luni de la 0,82% în ianuarie 2017 la 2,12% în ianuarie 2018. Dacă în urmă cu un an rata era de 2.100 lei/lună, acum aceasta a ajuns la 2.300 lei/lună. ROBOR este indicele în funcţie de care se calculează dobânzile celor mai multe credite în lei.

 

Deficitul de cont curent, în accelerație

 

În plus, în perioada ianuarie-noiembrie 2017, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde euro, în creştere cu 92,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când se situa la 2,9 miliarde euro. Deficitul de cont curent a accelerat puternic odată cu majorarea puternică a deficitului comercial, în urma creşterii semnificative a consumului.

 

Deficitul de cont curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări, care arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate. Mai exact, ies mai mulți bani din țară decât intră sau românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Ca o veste bună, deficitul de cont curent este departe de cel înregistrat ­înainte de criză, de aproape 11% din PIB în medie, între 2004-2008.

 

Sursa: cotidianul.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,