Vinurile din Moldova au cucerit Geneva

10:27, 20 martie 2018 | Economie | 1217 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Republica Moldova s-a clasat pe locul I la categoria vin de desert, în cadrul concursului tradițional de vinuri desfășurat anual de către Organizația Mondială a Comerțului, la Geneva, informează serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Sursa oficială precizează că în acest an marca câștigătoare a fost Chardonnay Sweet, din zona centrală a Orheiului, producătorul căruia este compania Chateau Vartely.

Republica Moldova participă pentru a doua oară la acest concurs, subliniază sursa oficială. La ediția din 2016, țara noastră a câștigat în premieră în istoria acestui concurs podiumul la două categorii concomitent. Mărcile desemnate câștigătoare în 2016 au fost Pinot Grigio de Purcari la categoria vin alb și Kagor Pastoral la categoria vin de desert.

În acest an la concurs și-au prezentat produsele vinicole naționale la toate cele trei categorii tradiționale (vin alb, vin roșu și vin de desert) Australia, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Federația Rusă, Franța, Letonia, Lituania, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Israel, Mexico, Republica Moldova, Peru, Portugalia, România, Slovacia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Noua Zeelandă, Regatul Marocului, Spania și Ucraina.

Concursul s-a desfășurat în două etape, iar aprecierea calității, aromei și nuanței vinurilor a fost efectuată după o anumită formulă stabilită de experții sistemului mondial de comerț. Jurizarea și acordarea punctajului pentru fiecare categorie separată a fost realizată de către diplomații statelor membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, precum și de către înalții funcționari internaționali ai diverselor organizații cu sediul la Geneva.