Ucraina a suspendat exporturile de electricitate către ţara noastră. Securitatea energetică a ţării nu este în pericol, afirmă Ministerul Economiei

13:42, 17 ianuarie 2015 | Economie | 1128 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ucraina a oprit exporturile de energie electrică spre Republica Moldova şi Belarus, din cauza unui deficit energetic intern, a anunţat marţi, 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Energiei, citat de RIA Novosti în pagina sa electronică.

„În scopul menţinerii unui regim echilibrat între volumele energetice consumate şi generate în cadrul Sistemului Energetic Unificat al Ucrainei şi pentru a evita privarea de electricitate a consumatorilor, Ministerul ucrainean al Energiei suspendă temporar exporturile de energie electrică către Republica Moldova şi Belarus”, se anunţă într-un comunicat al autorităţii energetice.

Ministerul Economiei al Republicii Moldova afirmă că nu există motive de îngrijorare, precizând că Ucraina a sistat exportul de energie electrică în ţara noastră încă din 28 noiembrie 2014, în baza unui ordin emis de ministrul ucrainean al Energeticii și Industriei Cărbunelui.

Într-un comunicat al instituţiei se menţionează că, începând cu luna decembrie a anului trecut, consumatorii din Republica Moldova sunt asigurați integral cu energie electrică procurată de la Centrala Electrică de la Cuciurgan în volum de cca 75%, iar 25% provine din sursele locale, CET- urile din țara noastră.

„Precizăm că din Ucraina se importă o cantitate nesemnificativă de energie electrică (energie electrică de echilibrare), ce constituie mai puţin de 1%. Livrarea nu poate fi întreruptă total din motive tehnice”, specifică ministerul.

Decizia de sistare a exportului de energie din Ucraina, în prezent, nu afectează securitatea energetică a țării noastre, deoarece Centrala Electrică de la Cuciurgan și-a mărit volumul de generare a curentului electric și, în timp, a demonstrat a fi un partener de încredere ce a asigurat furnizarea fiabilă a energiei pe teritoriul țării noastre.

Este important de menționat că Centrala de pe teritoriul Transnistriei are o capacitate de generare ce acoperă nu doar volumul necesar pentru consumatorii din Republica Moldoca, ci și pentru a exporta atât în Est, cât și în Vest.

În urma deficitului de energie electrică apărut în Ucraina, autoritățile de la Kiev au solicitat  ca Centrala Electrică de la Cuciurgan să-și orienteze exporturile și către consumatorii din țara lor.

Mai mult, Guvernul Republicii Moldova este în căutare de soluţii pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale, iar mai multe proiecte de interconexiune cu România sunt în proces de elaborare și implementare, anunță Serviciul de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei.

Înainte de conflictul armat dintre forţele naţionale ucrainene şi separatiştii proruşi în regiunea Donbas (est), Ucraina era în măsură să-şi asigure nevoile în cărbune cu ajutorul propriilor resurse. Ostilităţile din estul ţării au avariat atât peste 50% dintre minele de cărbune situate în zonă, cât şi căile feroviare necesare trimiterii combustibilului către centrale termice, care produc 40% din electricitatea consumată pe plan intern, conform Mediafax.

Guvernul ucrainean a încheiat recent un acord cu grupul britanic Steel Mont Trading în vederea livrării unui milion de tone de cărbune provenind din Africa de Sud, dintre care 250.000 de tone au fost livrate deja. Însă, după deschiderea unei anchete pentru delapidare de fonduri publice, de către parchetul ucrainean, din cauza preţului mare al cărbunelui sud-african, societatea a luat decizia de a-şi limita livrările la 500.000 de tone, volumul maxim prevăzut de contract.