Străinii dețin 40 la sută din terenurile agricole din România. Care sunt pericolele pentru Republica Moldova?

15:17, 13 noiembrie 2015 | Economie | 1397 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Străinii controlează până la 40 la sută din terenul arabil din România, adică 5,3 milioane de hectare, arată un studiu realizat anul acesta de către Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, care atrage atenția asupra fenomenului de „acaparare” a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetățeni străini.

În raport se precizează că acest fenomen comportă efecte negative pentru economia locală și calitatea solului, deoarece modul străinilor de a face agricultură se bazează pe monoculturi, folosirea intensivă a produselor chimice și a medicamentelor în mod preventiv, iar prelucrarea pământului se face cu puțini oameni, determinând creșterea numărului de șomeri în agricultură.

Solicitat de Sputnik Moldova, Președintele Uniunii Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari a menționat că legislația trebuie înăsprită și nu trebuie permisă modificarea legislației din țara noastră.

 „La vecinii noștri se vede pericolul. Acesta este motivul principal pentru care agricultorii noștri nu vor susține niciodată permisiunea pentru străini ca să procure terenuri în Republica Moldova. Dincolo de concurența neloială, mai sunt și factorii pe care i-ați enunțat. Categoric nu trebuie să admitem vânzarea terenurilor agricole către cei străini. Legislația care este acum este bună. Dacă sunt cazuri prin interpuși, înseamnă că trebuie de înăsprit situația. Trebuie de analizat și trebuie ca toți notarii și organele cadastrale să ceară la momentul cumpărării pământului de către o persoană juridică, care are mai mulți asociați sau acționari persoane juridice, să fie cerute documentele din registru de la toate companiile până când va fi clar cine este proprietarul adevărat al companiei. Dacă este nevoie să înăsprim legislația, atunci eu sunt pentru”, a declarat Slusari.

În opinia expertului german în dezvoltare regională, Norbert Neuhaus există anumite riscuri de competitivitate a producătorilor agricoli moldoveni cu marii investitori străini, în cazul deschiderii pieței funciare în republica Moldova.

“Problema acum este că există foarte mulți bani prin tipărire și în America și în Europa și cu această masă monetară avem foarte mulți bani aflați în circuit și ei caută posibilitatea de a fi investiți și există o tendință a marilor investitori instituționali să investească în terenuri, în special în terenuri care sunt în apropiere de orașe și pot fi și investiții și în agricultură pentru producție mare”.

Norbert Neuhaus a menționat că investitorii străini cumpără suprafețe mari de terenuri agricole pentru ca afacerea în agricultură să fie mai industrializată și să aducă profit mai mare. El precizează că de cele mai multe ori pe aceste suprafețe consolidate nu sunt cultivate produse naturale, așa-numitele Bio, dar se mizează pe culturi ce necesită mai puțină grijă și cheltuieli.

 „Dacă producția este mai industrializată, automat nu este o cultură într-adevăr biologică, deoarece o cultură care corespunde exigențelor bio, este automat o cultură care are nevoie de mai multă grijă, mai multă muncă și, automat, va fi o producție mai limitată, mai mică. Iar întreprinderile mari nu sunt prea mult interesate să cultive produse Bio, deoarece necesită o muncă mai intensivă și aceste culturi Bio trebuie să fie mult mai mult lucrate”.

Studiul privind deținerea pământurile agricole din Estul Europei de către străini  și efectele acestui fenomen urmează a fi discutat în cadrul Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,