Sondaj: 70 la sută din germani se opun TTIP

14:52, 6 mai 2016 | Economie | 3612 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Germanii devin tot mai sceptici față de acordul comercial dintre UE și SUA (TTIP), arată datele unui sondaj făcute publice la 5 mai.

Astfel, în jur de 70 la sută din germani intervievați de ARD au declarat că Parteneriatul Transatlantic pentru Comerți și Investiții (TTIP) ar aduce în cea mai mare parte dezavantaje. În iunie 2014, TTIP de această părere erau 55 la sută din germani.

Totodată 79 la sută din germani se arată îngrijorați de limitarea drepturilor consumatorului ca urmare a implementării prevederilor TTIP.

Doar 17 la sută consideră că acordul va aduce în cea mai mare parte avantaje. În iunie 2014 de această părere erau 31 la sută din respondenți.

Studiul sociologic al ARD a fost efectuat în baza unui eșantion de 500 de persoane.

Între timp, Merkel a reiterat poziția oficială a guverenului său, declarând că va face totul pentru a duce la bun sfârșit negocierile, cel puțin până la sfârșitul anului 2016.

Pe de altă parte, ministrul german al economiei Sigmar Gabriel a avertizat luna trecută că negocierile cu privire la TTIP vor eșua în cazul în care SUA va refuza să facă concesii.

“Americanii insistă pe idea “cumpărați marfă americană”. Nu putem accepta acest lucru”, a declarat el.

Anterior, președintele francez François Hollande a anunțat că Parisul renunță “în această etapă” la negocierile pe marginea TTIP, pentru că țara sa nu acceptă un comerț nereglementat.