Sergiu Tofilat: Tariful la gaze trebuie redus cu 20-24 la sută, nu cu 10,9 la sută în şedinţe organizate pe furiş

15:14, 26 ianuarie 2016 | Economie | 1338 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Expertul în energetică Sergiu Tofilat cănsideră că, sunt premise ca tariful la gazelel naturale să fie majorat cu 20-24 la sută și nu cu 10, 9 la sută cum a făcut-o ANRE. Tofilat susține că Agenția Națională de Reglementare în Energetică a decis să revizuiască tarifele la gaz într-un mod absolut netransparent. Potrivit lui, au fost încălcate prevederile art. 14 din legea cu privire la energia electrică: „Consiliul ANRE face publice şedinţele sale”.

,,În realitate tariful trebuie redus cu 20-24%, având la bază următorii factori:
1. Preţul mediu de procurare al gazelor s-a redus cu 23% (de la 260 la 200 USD/1000 m3). Ponderea acestuia în tarif este de aprox. 80% (260 USD * 19 lei/$ / 6222 lei tariful mediu final). Respectiv, acest factor contribuie la diminuarea tarifului cu 18,4%. El mai trebuie ajustat şi la rata de schimb lei/USD, însă modificările vor fi mai puţin semnificative. 2. Anularea amendamentului „Furdui” contribuie la reducerea tarifului final cu 5%. 3. Rămâne deschis subiectul cu aşa-numitele pierderi tehnologice calculate, care sunt mult mai mari decât cele reale. Conform metodologiei, pierderile calculate constituie 32,8 mln m3 de gaze anual. În realitate acestea sunt de aproape 2 ori mai mici.Acest factor ar contribui la reducerea tarifului final cu aproape 1%.
’’, a scris expertul pe o rețea de socializare.

Tototată, el menționează că ,,se creează un precedent absolut brutal, când ne sunt încălcate drepturile. Primul mesaj l-am adresat conducerii ANRE, următorul va fi la Secretariatul Comunităţii Energetice, în judecată şi la Procuratură’’.

Amintim că astăzi, Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a aprobat, în şedinţă o hotărâre prin care a micșorat tarifele medii la gazele naturale