România nu mai livrează gaz către Moldova

13:40, 10 mai 2016 | Economie | 2153 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Din 1 ianuarie şi până la 1 aprilie, prin conducta de gaz Iaşi-Ungheni nu a fost livrat nici un metru cub de gaze naturale.

Republica Moldova nu a importat în acest an nici un metru cub de gaze naturale din România. Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), în primele trei luni ale anului în curs, Moldova a importat gaz natural doar de la concernul rus „Gazprom”.

Din 1 ianuarie şi până la 1 aprilie, prin conducta de gaz Iaşi-Ungheni nu a fost livrat nici un metru cub de gaze naturale. Ministerul Economiei nu a venit cu nici o explicaţie în acest sens.

Potrivit unui acord semnat între Moldova şi România la începutul anului trecut, ţara vecină s-a angajat să livreze Moldovei în 2015, prin gazoductul Iași-Ungheni, aproximativ un milion de metri cubi de gaz. Preţul gazului natural exportat de România în Moldova se ridica la 278 dolari pentru mia de metri cubi.

În primul trimestru al anului în curs, Moldova a importat de la Gazprom aproape 433 milioane de metri cubi. Preţul gazului rusesc pe care îl procură Republica Moldova scade în fiecare trimestru.

Termenele contractelor încheiate între SAP „Gazprom” şi SA „Moldovagaz” sunt prelungite prin acordul parţilor până la 31 decembrie 2016. Și în acest an va fi aplicată aceeași formulă europeană de stabilire a preţurilor la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de vânzare a gazelor naturale de către Gazprom în ţările europene şi cotaţiile preţurilor la produsele petroliere.

În primul trimestru al acestui an, Moldova a importat gaz din Rusia la preţul de aproape 200 de dolari pentru mia de metri cubi.

Într-un an, Moldova importă din Rusia în jur de 1,1 miliarde metri cubi de gaze, cu excepţia regiunii transnistrene.

sursa: Sputnik Moldova

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,