România: Hypermarket-urile vor fi obligate să vândă produsele autohtone

16:16, 7 octombrie 2015 | Economie | 1314 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Marii comercianții din România vor fi obligați să vândă carne, legume și fructe în proporții de minimum 51 la sută din producția autohtonă.  Asta presupune un proiect de lege adoptat de senatorii români.

Potrivit documentului, produsele alimentare româneşti trebuie să fie preponderente în supermarketuri, se menționează în proiectul de lege care urmează să ajungă foarte curând în Camera Deputaţilor. Actul normativ, mai presupune că legumele, fructele și carnea trebuie achiziţionate direct de la producătorii români, în proporţie de cel puţin 51 la sută, cu excepţia lunilor de iarnă, când, din decembrie până în februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta cel mult 70 la sută din ofertă.

Proiectul a fost inițiat de senatorul PSD, Ovidiu Donţu, care a declarant că ,, Mă doare să văd cartoful de Milişăuţi vândut de ţăranul român la poartă şi în supermarketuri să avem cartofi din toate ţările exotice. Mă doare să văd cum Avicola intră în faliment şi să vedem pui congelat din Brazilia în supermarket”.

Actul normativ a fost susţinut şi de liberali, carea au dat aviz pozitiv proiectului de lege.

„Câtă vreme va exista garanţia aceasta asigurată de supermarketuri pentru producţia internă şi agricultorii şi fermierii vor fi stimulaţi să angajeze credite să-şi dezvolte producţia şi să reprezinte într-adevăr o garanţie a competiţiei cu produsele care vin din afară, pe de o parte; pe de altă parte, a coerenţei în aprovizionare”.

Astfel,  comercianţii care nu respectă aceste prevederi vor fi sancţionaţi și vor trebui să plătească amenzi între 25 şi 50 mii de lei.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,