România: Economia merge bine pe hârtie, dar realitatea din teren e alta: Falimentele se țin lanț

15:08, 11 aprilie 2016 | Economie | 1214 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Pe hârtie, economia merge bine la nivel macro, în special datorită impulsului dat de reducerea TVA.

Românii au prins curajul de a face investiții și de a cumpăra case, mașini și bunuri de folosință îndelungată, în contextul în care consumul a revenit pe plus. Dar situația dincolo de statistici e alta.

Potrivit unui studiu efectuat de KeysFin, o firmă de servicii de business information și credit management dedicate mediului de afaceri, numărul procedurilor de faliment a explodat în 2015, informează un comunicat remis Ziare.com.

Datele au fost prelucrate pe baza informațiilor oficiale de la Ministerul Finantelor și Registrul Comerțului. Acestea arată că, anul trecut, 7.446 de firme se aflau în procedura de faliment, în creștere cu peste 2.000 de firme față de anul 2014 (5.434 societăți).

Cele mai multe societăți comerciale aflate în procedura de faliment erau în sectorul construcțiilor (9%), urmate de cele din comerțul cu alimente, băuturi și tutun (5%) și transporturi (4%). Comerțul cu material lemnos, restaurantele și comerțul cu produse nealimentare se aflau, de asemenea, în topul falimentelor.

Firmele „tinere”, cele mai expuse

Un alt aspect interesant, care reiese din statistica KeysFin, arată că cele mai multe societăți comerciale care ajung în procedura de faliment au, în medie, între 7 și 9 ani de activitate.

În plus, analiștii citați ne sfătuiesc ca semnarea unui contract să aibă loc după evaluarea evoluției indicatorilor financiari și mai puțin la „vârsta” firmelor.

„Nu vechimea firmei, cât calitatea rezultatelor financiare trebuie să primeze în decizia privind dezvoltarea unui contract, a unui parteneriat de business”, susțin cei de la KeysFin.

Business-ul în București, cel mai periculos

Statistica KeysFin arată că cele mai multe firme care au ajuns în situație de faliment în 2015 au fost în București (1402), un număr dublu față de anul precedent (699).

În topul județelor cu societăți comerciale aflate în faliment, pe locurile următoare se află Maramureș (428), Timiș (295), Brașov (294), Iași (288), Mureș (286), Constanța (260) și Argeș (252). La polul opus s-au situat județele Vaslui (38), Caraș Severin (44), Ialomița (44), Sălaj (48), Călărași (50).

„Cele mai multe falimente sunt în București pentru că și numărul firmelor este mai mare. De altfel, cu cât business-ul este mai dezvoltat, cu atât și riscurile de insolvente și falimente sunt mai mari. Situația din Vaslui, Caraș Severin și Ialomița nu înseamnă că în aceste zone este un vad economic excelent, ci că afacerile sunt mai puține decât în alte locuri”, au explicat analiștii KeysFin.

Statistica arată, pe de alta parte, că există județe în care numărul procedurilor de faliment a crescut spectaculos față de 2014, cum ar fi Arad sau Cluj.

sursa: ziare.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,