Prețurile în Moldova pot să o ia razna, vezi cifrele oficiale ale BNM

15:18, 31 ianuarie 2018 | Economie | 6253 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

La ședința Consiliului Executiv al BNM din data de 30 ianuarie curent au fost luate decizii importante privind rata de bază, rezervele obligatorii  ale mijloacelor atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă de către băncile comerciale, precum și  ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight.

Decizile adoptate au la bază, așa cum ne anunță serviciul de presă al BNM, „analiza macroeconomică și a asumările aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu”.

Conform prognozei specialiștilor de la BNM, se prevede o neînsemnată creștere a activității economice în 2018 și 2019 din cauza  presiunilor dezinflaționiste din partea cererii agregate, „precum și de efectul bazei înalte în 2017”.

În aceași analiză mai este subliniat că în perioada 2018-2019 rata anuală a inflației se va diminua continuu, până când va ajunge în intervalul de variație „prognozat”.

„Conform prognozei curente,  rata anuală a inflației se va diminua încontinuu, de la nivelul de 7.3% înregistrat în luna decembrie 2017, până la aproximativ 2.5% în trimestrul IV 2018. Ulterior, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0% în trimestrul II 2019”, se menționează în comunicatul BNM.

Este un fapt cunoscut că rata inflației are impact puternic asupra prețurilor. Văzând aceste cifre cetățenii sunt în drept să întrebe autoritățile dacă este cazul să ne așteptăm la scăderea prețurilor, or dacă e să-i credem pe economiștii actualei guvernări, care și-a asumat misiunea „să crească Moldova”,  începând cu 2018 vom începe să trăim din ce în ce mai bine.

 

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,