Presa oficială din China îl acuză pe George Soros că a declarat război yuanului

13:54, 27 ianuarie 2016 | Economie | 2484 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Miliardarul american George Soros a intrat in vizorul presei de stat din China, care il acuza ca a „declarat razboi yuanului”, in conditiile in care moneda nationala chineza se afla sub o puternica presiune depreciativa, scrie AFP.

In marja Forumului Economice Mondial de la Davos, finantistul in varsta de 85 de ani a declarat la jumatatea lui ianuarie ca o „aterizare brutala” a economiei Chinei este „practic inevitabila” si ca se „intampla deja”.

Soros a notat in special tensiunile deflationiste si cresterea puternica a indatorarii tarii ca factori de ingrijorare.

Or, yuanul este victima ingrijorarilor tot mai mari legate de incetinirea celei de-a doua economii mondiale si de accelerarea fluxurilor de capital care ies din China.

Dupa ce a depreciat brusc yuanul in august 2014, Beijingul este ingrijorat acum de puternica depreciere a monedei sale si a cheltuit sute de miliarde de dolari pentru a-i sustine cursul.

In acest context, editia internationala a Cotidianului Poporului a publicat pe prima pagina un editorial intitulat: „Sa declari razboi monedei chineze? Haha!”, distribuita pe larg pe retelele sociale.

George Soros „a declarat public razboi Chinei”, spune acest ziar, organ al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Agentia China Noua a amintit miercuri ca Soros a prezis „in mai multe randuri in trecut” declansarea haosului economic.

Un editorial al Global Times, o alta publicatie care tine de PCC, a acuzat „occidentalii” ca nu isi asuma responsabilitatile in ceea ce priveste problemele economiei mondiale.

In anii 1990, Soros a starnit o vasta controversa dupa ce a speculat masiv impotriva lirei sterline, ceea ce a determinat Banca Angliei sa scoata valuta din regimul de cotare care o lega de alte monede europene.

sursa: Hotnews

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,