Presa americană: Ceaușescu dorea să construiască 14 centrale ATOMICE în România până în anul 2000

12:02, 4 aprilie 2016 | Economie | 2472 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

O informatie mai putin cunoscuta despre planurile lui Nicolae Ceausescu privind conetruirea a nu mai putin de 14 centrale atomice in Romania a fost publicat de New York Times in anul 1981.

Intr-un articol intitulat „Cursa Blocului Estic pentru tehnologia occidentala”, publicat de New York Times in 1981, dezvaluie ca presedintele de atunci al Romaniei, Nicolae Ceausescu, intentiona sa construiasca nu mai putin de 14 centrale atomice.

„Romania si-a demonstrat interesul pentru afaceri cu Occidentul prin infiintarea, ni 1974, a unei filiale a bancii Manufacturers Trust. Presedintele Nicolae Ceausescu a fost la inaugurare. Este singura banca americana complet operationala din Blocul Estic, avand activitati si in Uniunea Sovietica, Bulgaria si Ungaria.

Romania, care are o politica externa independenta, avand statutul de cea mai favorizata tara, este membra a FMI si a Bancii Mondiale si are o intelegere speciala cu Comunitatea Economica Europeana (predecesoarea UE-n.red.). Deja, 52% din exporturile sale sunt catre Occident si tarile dezvoltate”, scria NY Times in 1981.

Publicatia dezvaluia ca Romania se afa in relatii de afaceri cu General Electric, care urma sa furnizeze echipamente pentru centrala nucleara „construita de Canada”, care este prima din „14 centrale ce vor fi construite in Romania pana in 2000″.

sursa: Aktual24.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,