Peste câţi ani economia Moldovei va fi controlată de străini, ca cea a României?

13:29, 14 februarie 2018 | Economie | 3445 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Dintr-un articol publicat miercuri pe portalul cunoastelumea.ro, în care sunt analizate informaţiile statistice oficiale privind investiţiile în economia românească şi controlul asupra întreprinderilor româneşti, aflăm că „din cele 44.575 grupuri de întreprinderi, 5.308, sau 12% din total, sunt rezidente sau controlate din interior, în timp ce 39.267, adică 88%, sunt grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din exterior”.

Autorul articolului, Constantin Cojocaru, precizează că deşi „raporturile numerice de mai sus nu se suprapun 100% peste cele valorice referitoare la ponderea capitalului deţinut de străini în totalul capitalului utilizat în economia românească, în acest moment. Oricum, ordinea de mărime se păstreză”.

Potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică din România, utilizate în analiza citată, în ultimii 25 de ani, în România, au fost făcute investiţii în valoare de 500 de miliarde de euro, din care 5 miliarde din capital străin. Constantin Cojocaru ţien să sublinieze în acest context că străinii au investit în România 1%, dar stăpânesc 88% din capitalul ţării.

„Curată afacere!”, exclamă autorul şi notează că INS confirmă estimările făcute de dânsul în ultimii ani prin care a atras atenţia asupra faptului că cea mai mare parte a capitalului românesc, peste 80%, a fost acaparată de corporaţiile transnaţionale, prin escrocheriile financiare numite „privatizări”, „retrocedări”, „restituiri” etc.

„Problema este că, deţinând capitalul, străinii ne-au cumpărat şi statul, pe care îl folosesc ca să-şi apere capitalul şi să ne ţină în jug. Problema este că, deţinând capitalul, străinii îşi însuşesc mai mult de jumătate din avuţia pe care o producem, prin munca noastră, şi o transferă în afara ţării, lăsându-ne salarii şi pensii de mizerie, din care nu mai putem economisi nimic, nu mai putem investi, nu ne mai putem redresa, nu mai putem scăpa din jug”, conchide autorul articolului.

Autorităţile Republicii Moldova încearcă, utilizând aceleaşi metode de „dezvoltare economică” ce au fost aplicate şi în România (accentul prioritar a fost pus pe investitorii străini), să obţină succese pentru economia statului nostru. Este logic să ne întrebăm, peste câţi ani informaţiile date pe faţă de Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova vor arăta la fel de dezolant, ca cele din România?