Panama Papers: Se cere demisia unui premier european, implicat în scandal: Arătăm ca o republică bananieră

12:12, 4 aprilie 2016 | Economie | 2935 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson, se numara printre politicienii care si-au ascuns averile in paradisuri fiscale cu ajutorul unei companii de consultanta din Panama, dupa cum a aratat o ampla ancheta jurnalistica, iar acum i se cere demisia.

Un fost ministru islandez a avertizat ca tara sa risca sa lase impresia unei „republici bananiere”, daca propriul premier este implicat in scandalul Panama Papers, relateaza The Independent.

Documentele scurse in presa dezvaluie ca Sigmundur Gunnlaugsson a achizitionat in 2007 o companie offshore numita Wintris, alaturi de sotia sa, insa nu a trecut aceasta informatie in declaratia de avere cand a devenit parlamentar, in anul 2009. Opt luni mai traziu, Gunnlaugsson a vandut partea sa de 50% sotiei, cu suma de un dolar.

Un document semnat de sotia sa in 2015 arata ca societatea respectiva a fost folosita pentru a investi milioanele de dolari pe care cei doi le-au mostenit.

Fostul premier islandez Johanna Siguroardottir a declarat ca Gunnlaugsson ar trebui sa isi dea demisia, daca nu reuseste sa recastige increderea cetatenilor.

Prim-ministrul Islandei s-a aparat spunand ca nu a incalcat nicio lege si a negat ca el sau sotia sa au avut beneficii financiare de pe urma functiei lui. Asadar, nu are de ce sa isi dea demisia.

Totusi, fostul ministru islandez de Finante, Steingrimur Sigfusson, a declarat pentru The Guardian ca actiunile premierului ar putea lasa impresia ca tara europeana este o „republica bananiera”.

„Nimeni nu spune ca si-a folosit pozitia de prim-ministtru pentru a ajuta aceasta companie offshore, dar realitatea este ca nu ar trebui sa te expui unui conflict de interese. Nici nu ar trebui sa tii secret”, a precizat acesta.

Gunnlaugsson a devenit premier in 2013 si a fost implicat in negocieri legate de sistemul bancar al tarii, care ar fi putut avea impact asupra valorii obligatiunilor detinute de compania Wintris.

sursa: Ziare.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,