Până şi Banca Mondială umblă cu bani dosiţi în paradisuri fiscale

19:45, 12 aprilie 2016 | Economie | 1253 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

“Banca Mondială investește în firmele care folosesc paradisuri fiscale, spune Oxfam”, scrie Reuters.

 „Trei sferturi din companiile ce au primit împrumuturi de la Banca Mondială pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare în Africa subsahariană au tranzitat aceste fonduri prin paradisuri fiscale, a dezvăluit luni ONG-ul britanic Oxfam.

Din 68 de companii care au primit în 2015 împrumuturi de la Societatea Financiară Internaţională SFI, filială a BM ce oferă împrumuturi companiilor private, 51 au trecut banii prin teritorii considerate paradisuri fiscale, în principal Insula Mauritius, afirmă ONG-ul într-un comunicat. Prin acest procedeu, denunţă Oxfam, aceste societăţi „au camuflat aceste fonduri în investiţii străine directe”, obţinând relaxări fiscale şi alte avantaje, acolo unde regiunea cea mai săracă din lume „are nevoie disperată de impozitarea companiilor pentru a investi în servicii publice şi infrastructură”. „Nu are niciun sens pentru Banca Mondială să cheltuiască bani pentru a încuraja companiile să investească în dezvoltare, dacă ea închide ochii la faptul că aceste societăţi ar putea înşela ţările sărace asupra veniturilor fiscale care sunt necesare pentru a lupta împotriva sărăciei şi inegalităţii”, a explicat Susana Ruiz, consilier în politică fiscală la Oxfam.

Acest anunţ intervine în plin scandal Panama Papers privind sistemul offshore, care va fi pe agenda de discuţii la reuniunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale din această săptămână la Washington. În detaliu, cele 51 de companii acuzate – ale căror nume nu au fost citate – au primit o finanţare de 84% de la SFI pentru regiune în 2015.

Această filială a a Băncii Mondiale chiar şi-a dublat creditele pentru aceste companii ce tranzitează fonduri prin paradisuri fiscale, de la 1,20 miliarde de dolari în 2010 la 2,87 miliarde în 2015, precizează Oxfam. Destinaţia a mai mult de jumătate din fondurile alocate de SFI nu este cunoscută publicului, denunţă ONG-ul, „deoarece se face prin intermediari financiari opaci”, mai scrie Reuters.

sursa: Capital

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,