Oficial: invazia mărfurilor de import a atins un nou record în Moldova

12:33, 8 mai 2018 | Economie | 3025 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Biroul Național de Statistică a Moldovei (BNS) a comunicat azi datele privind comerțul exterior pentru primele 3 luni ale anului 2018. Cifrele oficiale arată că deficitul balanței comerciale în această perioadă constituie 648 de milioane de dolari.

EXPORTURILE

Potrivit datelor statistice oficiale, volumul mărfurilor exportate în primele trei luni ale anului curent valorează 678,2 milioane de dolari, în creștere cu 28,4% față de primul trimestru al lui 2017. Din toată această sumă 463,7 milioane de dolari sunt mărfuri autohtone, iar 214,5 milioane de dolari este valoarea reexportului de mărfuri străine (în mare parte prin ZEL-uri).

Piețele principale spre care au plecată mărfurile moldovenești sunt:

România – circa 25% din exporturi;

Italia – cca 13%;

Germania (în continuă creștere din 2000) – peste 9%;

Federația Rusă (în cădere continuă din 2010 – în prezent) – sub 10%;

Turcia – 4%;

Belarus (scădere bruscă) – sub 4%;

Marea Britanie (scădere) – sub 4%;

Polonia – sub 4%;

Elveția (în creștere de 2,6 ori) – aproape de 4%;

Ucraina, Bulgaria și Franța – câte cca 3%;

IMPORTURILE

În primele 3 luna ale acestui an importurile au constituit 1 miliard 326 de milioane dolari – în creștere cu aproape o treime față de anul trecut (cu 28,7%).

Țările din care importăm cele mai multe mărfuri:

Rusia (în scădere) – peste 15%;

România – 13%;

China (în creștere cu 40%) – 11%;

Germania – 7%;

Ucraina (în creștere deja al treilea an, începând cu 2015) – 7%;

Italia – peste 6%;

Turcia – peste 5%;

Polonia – 4%;

Franța- peste 3%;

Ungaria – peste 2%;

Austria – 2%;

Cehia peste 1%.

Decalajul dintre importuri și exporturi rămâne unul enorm. Mai mult, deficitul balanței comerciale continuă să crească, adică importăm tot mai mult raportat la volumul exporturilor.

Conform diagramei publicată de BNS deficitul balanței comerciale continuă să se accentueze. Începând cu anul 2000 până în 2018 deficitul balanței comerciale s-a mărit de 12 ori.

Este de subliniat faptul că nu toate mărfurile exportate din Moldova reprezintă produsul direct al economiei noastre. Or, circa o treime din volumul exporturilor noastre sunt, de fapt, reexporturi, adică mărfuri produse (în ZEL-uri) prin asamblarea unor piese fabricate în alte țări. După asamblare acestea sunt scoase din Republica Moldova. Asta înseamnă că deficitul comercial real este mult mai mare decât cel afișat în statisticile oficiale.

Amintim, de asemenea, că în mare parte importurile sunt stimulate de transferurile bănești făcute de moldovenii aflați la muncă peste hotare. În primele trei luni ale anului curent a fost atestată o creștere substanțială a acestor transferuri. Este vorba despre o sumă de 297 de milioane de dolari – transferuri către persoane fizice.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,