Moldova, cu cel mai scăzut cost al vieţii?

00:40, 23 ianuarie 2015 | Economie | 1319 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Republica Moldova este ţara cu cel mai scăzut cost al vieţii din Europa şi una dintre cele mai mici din lume, potrivit unor date compilate de către portalul numbeo.com, citat de independent.md.

Harta poziţionează aproape 120 de ţări în şase categorii potrivit costului vieţii. Topul este realizat în baza preţurilor de consum pe care trebuie să le achite cetăţenii fiecărui stat din lume, începând de la alimente, transport public, chirie şi până la combustibili sau costul unei cine în restaurante.

Astfel, Republica Moldova are un indice de 34,72 puncte al costului vieţii, cel mai mic din Europa şi al 6-lea în lume. Indici asemănători cu ai Republicii Moldova în Europa mai au doar Macedonia şi Georgia.

Cel mai mic cost al vieţii este înregistrat în India şi Nepal. În top 15 state cu cel mai mic cost al vieţii regăsim ţări în curs de dezvoltare sau slab dezvoltate.

În schimb, cel mai ridicat cost al vieţii îl avem în Elveţia şi Norvegia, ţări cunoscute şi ca locuri în care găsim de departe cele mai mari preţuri în aproape toate domeniile. Surprinzătoare este apariţia Venezuelei pe locul 3 în acest top, o ţară cu grave probleme economice şi cu un nivel al vieţii extrem de redus. De altfel, restul de 14 ţări din cele 15 din acest top sunt cunoscute drept state bogate şi dezvoltate, cu un nivel de viaţă înalt.

Totuşi, este important de menţionat că datele în baza cărora este realizat acest clasament sunt introduse chiar de consumatorii din fiecare ţară, iar cercetarea nu are un caracter ştiinţific. De asemenea, topul nu include puterea de cumpărare din fiecare ţară, care, în cazul Moldovei, este cea mai scăzută din Europa, mai arată sursa.

Am mai menţiona că unii dintre politicienii noştri preferă să-şi ţină familiile în ţări cu cel mai ridicat cost al vieţii. Astfel, democratul Vladimir Plahotniuc a confirmat chiar recent în cadrul unui interviu că cei doi copii ai săi locuiesc şi învaţă în Elveţia, pentru că, afirmă el, vrea să le dea fiilor săi o bună instruire. Evident, care nu se compară cu instruirea din şcolile noastre „optimizate”. Tot în Elveţia îşi duce traiul şi fosta familie a liberal-democratului Vladimir Filat. Pentru că merită şi au de unde.