Mihail Deleaghin: FMI este un instrument al falimentării economiilor naționale

11:45, 10 martie 2016 | Economie | 1401 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Instituțiile creditare internaționale sunt interesate în falimentarea și acapararea economiilor naționale, iar integrarea europeană nu este decât o formă a expansiunii economice a corporațiilor transnaționale, în cadrul căreia Republica Moldova reprezintă un interes doar din perspectiva acaparării terenurilor agricole, afirmă economistul rus Mihail Deleaghin în cadrul emisiunii MegaFon difuzată de postul NTV Moldova.

“FMI este un instrument de aservire a economiilor slabe. Când economia se deschide concurenților din afară, ea devine o piață de desfacere pentru corporațiile transnaționale, iar în cazul integrării europene – pentru corporațiile europene. Respectiv, producția națională este lichidată, economia se prăbușește, iar FMI este acea structură care asigură acest proces cu ajutorul promisiunii acordării creditelor: “Falimentați-vă economia. Nu e grav. Noi vă vom oferi bani în schimb!”. Așadar, FMI este cel care finanțează acest proces al distrugerii economiei naționale”, consideră economistul rus.

Procesul integrării europene presupune corupere elitei dominante, care este impusă să-și distrugă propria economie națională afirmă Deleaghin.

“Integrarea europeană constă în următorul proces: Europa cumpără elita națională. În cazul Bulgariei e vorba de 50 de mii de persoane, în cazul Poloniei – 100 mii. În cazul Moldovei nu știu cât ar fi. Acești oameni sunt, pur și simplu,  cumpărați cu bani, posturi sau promisiuni, aceștia obligându-se, ulterior, să distrugă propria economia națională.

În Republica Moldova situația este una destul de clară: economia moldovenească este un preponderent agrară. Cine are nevoie de produse agricole în Europa? Acolo problema principală constă în limitarea a produselor agricole “de prisos”, iar Moldova este “de prisos” în totalitate”, consideră economistul rus.

Expertul este de părere că Uniunea Europeană, spre deosebire de Uniunea Sovietică, este o structură destul de stabilă atât timp cât corporațiile care stau în spatele acestei construcții pot obține profit. Cu toate acestea nu este exclusă restructurarea acesteia în viitor.

“URSS era înființat cu ideea ca oamenii să trăiască bine. Din momentul în care elita sovietică a decis că dorește să trăiască din contul tuturor, Uniunea Sovietică s-a destrămat. Uniunea Europeană este construită pe o structură diferită. E un câmp creat pentru ca corporațiile Vechii Europe, în primul rând Germania, să poate extrage profituri. Iată de ce Europa de Vest nu va permite ieșirea nimănui, nici chiar a Greciei. Cel puțin, atât timp cât profiturile pe care le obțin în Grecia, spre exemplu, vor fi mai mari decât impozitele pe care le plătesc în propria țară pentru întreținerea aceleași Grecii. Iată de ce Uniunea Europeană este destul de stabilă”, afirmă economistul .

În ceea ce privește pericolul liberalizării pieții funciare, Deleaghin este de părerea că nu este atât de periculoasă pierderea terenurilor agricole în favoarea străinilor, cât impunerea cultivării plantelor modificate genetic.

“Republica Moldova reprezintă un interes pentru businessul global doar din punct de vedere al acaparării terenurilor agricole. Aici contează și ce va fi cultivat. Cel mai probabil, ar fi vorba de culturi modificate genetic. Nu întâmplător,  cel mai mare investitor în agricultura Ucrainei este compania Monsanto, care se ocupă cu producția modificată genetic”, conchide expertul rus.

Reamintim că emisiunea “MegaFon” este un nou proiect media lansat de Iurie Roșca, care poate fi vizionată în fiecare luni și marți la ora 21.30, la postul de televiziune NTV Moldova.