Marile firme americane au ascuns în offshore-uri 1.400 miliarde dolari

13:33, 15 aprilie 2016 | Economie | 2580 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Cele mai mari 50 de companii americane – între care Apple, Wall-Mart, General Electric – au ascuns circa 1.400 de miliarde de dolari între anii 2008 și 2014 în paradisuri fiscale, cu scopul de a-și reduce plata impozitelor, afirmă un studiu al Oxfam-SUA publicat joi și citat de AFP.

Aceste sume au tranzitat printr-o rețea „opacă și secretă” formată din 1600 de filiale în paradisuri fiscale, susține documentul publicat în plin scandal declanșat de dezvăluirile din „Panama Papers”.

În același timp, aceleași întreprinderi au fost totuși „principalele beneficiare de sprijinul contribuabililor” americani, ele fiind destinatarele a 11.000 de miliarde din fondurile publice prin garanții asupra împrumuturilor sau ajutoare federale directe, indică raportul.

„Imensele sume pe care marile companii le-au acumulat în paradisuri fiscale ar fi trebuit să fie utilizate pentru combaterea sărăciei și reconstruirea infrastructurilor în SUA și nu să fie disimulate în centre offshore ca Panama, Bahamas sau Insulele Caiman”, afirmă Raymond Offenheiser, președintele Oxfam America, citat într-un comunicat.

Potrivit raportului, Apple figurează în fruntea întreprinderilor celor mai avide de evaziune fiscală și ar fi stocat 181 de miliarde în paradisuri fiscale, urmată de General Electric (119 miliarde), Microsoft (108 miliarde), Pfizer (74 de miliarde) ș.a.

Multe dintre aceste întreprinderi au fost deja criticate în SUA pentru că au utilizat un mecanism care să le permită să-și pună la adăpost pe termen nelimitat o parte din beneficiile lor în străinătate pentru a evita să plătescă impozitul asupra societăților în SUA, care este cel mai ridicat între țările industrializate (35 %).

Potrivit cifrelor citate în raportul Oxfam, evaziunea fiscală a companiilor multinaționale ar costa 111 miliarde de dolari finanțele publice americane și privează de asemenea țările sărace de 100 miliarde din încasările fiscale.

sursa: Focus Energetic

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,