Leul se va deprecia vertiginos față de moneda euro în următoarele zile

11:41, 4 decembrie 2015 | Economie | 1471 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 

Leul moldovenesc se va deprecia semnificativ în raport cu moneda unică europeană, anunță Banca Națională a Moldovei care explică că aceasta se va întâmpla după deciziile luate ieri de Banca Centrală Europeană  cu privire la politica monetară.

BNM mai precizează că ”volatilitatea euro pe piața valutară internațională rămîne foarte ridicată, ceea ce induce riscul ca în perioada următoare euro să se corecteze, în sensul deprecierii monedei unice europene față de dolarul SUA”.

Banca Centrală Europeană a decis ieri să micșoreze rata dobînzii la depozite pînă la minus 0.3 la sută și să mențină rata principală de politică monetară și rata de creditare la 0.05 la sută și, respectiv, la 0.3 la sută. De asemenea, a fost extins programul de relaxare cantitativă de 1 100 miliarde euro, din septembrie anul viitor pînă în martie 2017, cu posibilitatea prelungirii acestui termen.

În urma deciziei BCE, ”a avut loc o corecție semnificativă a cursului euro față de USD, în sensul aprecierii semnificative a euro”, menționează BNM.

Banca Națională a stabilit rata oficială a leului moldovenesc față de dolarul SUA pentru 4 decembrie 2015 la nivelul de 20.0187 lei și față de euro la cota de 21.1188, în scădere față de 3 decembrie. Rata de schimb a monedei naționale față de euro a fost stabilită în baza raportului euro/USD pe piețele internaționale la 3 decembrie 2015, ora 14:00, la nivelul de 1 euro egal cu 1.055 USD.

Astăzi, 4 decembrie 2015, la ora 9:00, rata de schimb a euro față de dolarul SUA pe piețele internaționale a urcat la 1.0920, în creștere cu 3,5 la sută.

Moneda de referință pentru leu este dolarul. Cursurile față de alte valute sînt stabilite în funcție de cotația acestora față de dolarul SUA.