Începând cu anul 2015 industria moldovenească își tot consolidează starea de subdezvoltare cronică

12:35, 12 aprilie 2018 | Economie | 1700 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Datele oficiale arată că economia reală a Republicii Moldova se bazează pe exploatarea brută a resurselor naturale și nu există nicio mișcare pozitivă în domeniul industriilor de prelucrare, care generează valoare adăugată și performanță economică țării.

Informațiile statistice oficiale publicate joi arată că timp de un an producția industrială a Republicii Moldova s-a majorat cu 4%.

La prima vedere totul arată bine și frumos. Însă analiza detaliilor scoate în evidență o situație foarte proastă.

Creșterea industrială generală de 4% este determinată, ca atare, de creșterea cu 50,8% a producției industriale extractive. Pe de altă parte, industria prelucrătoare, care ar trebui să fie motorul economiei, a crescut doar cu 9,6% timp de un an. Totodată a fost înregistrată descreștere de 10,1% și în domeniul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

FOTO: Date statistice prezentate de Biroul Națonal de Statistică al RM

Graficul prezentat de Biroul Național de Statistică ilustrează evoluția producției industriale în perioada ianuarie 2015 – februarie 2018. Astfel, chiar dacă în linii generale producția industrială e în creștere, asta e doar datorită sporirii industriei extractive, în timp ce în celelalte industrii prelucrătoare, precum și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat avem o continuă descreștere începând cu anul 2015.

Un salt economic remarcabil ar trebui să aibă la bază o industrie prelucrătoare, care creează plus-valoare și generează noi locuri de muncă. Aceste activități industriale consumă energie. Din datele oficiale aflăm, însă, că în condițiile reducerii consumului de energie și stagnării industriei prelucrătoare economia Republicii Moldova rămâne una subdezvoltată. Afaceri industriale prospere există doar în domeniul ce ține de extracția și vânzarea într-o formă prea puțin prelucrată a resurselor naturale ale țării.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,