În economia moldovenească se întâmplă ceva grav: cresc depozitele bancare și scade drastic creditarea sectorului real

16:32, 21 martie 2018 | Economie | 2782 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Banca Națională a Moldovei ne anunță că în luna februarie curent au sporit depozitele bancare în lei și valută și tot această instituție arată că pentru finanțarea sectorului real al economiei sunt acordate (și, bineînțeles, solicitate) tot mai puține credite iar asta, potrivit experților, este extrem de grav.

Potrivit BNM, soldul depozitelor în lei în sistemul bancar s-a mărit în ultima lună cu 415 milioane 400 mii lei și constituie în prezent 34 de miliarde 823 milioane 800 mii lei.

Menționăm că din totalul depozitelor din sistemul nostru bancar, cele în lei constituie 58,7%. Adică, cetățenii au încredere în valuta națională, ceea ce este, în fond, un fapt îmbucurător.

Volumul depozitelor în valută de asemenea s-a majorat cu echivalentul a 108,1 milioane lei și constituie în total, potrivit ultimului raport al BNM, echivalentul a 24 miliarde 468 milioane 100 mii lei, sau 41,3% din totalul depozitelor.

Societățile comerciale nefinanciare cu capital majoritar public și-au majorat depozitele în lei la bănci față de luna precedentă cu 3,83 %, iar față de luna precedentă a anului trecut – cu 3,64%.

Societățile comerciale nefinanciare cu capital majoritar privat de asemenea și-au majorat depozitele în lei la bănci cu 1,6% față de luna precedentă.

Trebuie să subliniem faptul că tendința societăților comerciale private de a-și majora depozitele, este una pregnantă. Comparativ cu perioada de acum un an, depozitele acestora au crescut cu 43,55%.

Chiar și sectorul rezident și-a sporit depozitele. Față de luna precedentă a anului curent, depozitele acestui sector s-au majorat cu 1,34%, iar față de luna preced a anului preced – cu aproape 7%.

Mediul financiar nebancar de asemenea și-a mărit depozitele, care, comparativ cu situația lunii februarie 2017, sunt mai mari cu 13,42%.

Astfel, urmărim o tendință îngrijorătoare. Cetățenii, dar mai ales companiile, preferă să acumuleze bani în conturi, decât să-i investească sau să-i reinvestească. Ar fi mai multe cauze ce stau la temelia acestei tendințe: lipsa încrederii în mediul de afaceri, lipsa posibilităților de a face investiții, riscurile mari legate de investiții etc.

Mai subliniem faptul că la ora actuală în Republica Moldova se simt confortabil doar investitorii străini mari, cărora Guvernul le oferă garanții și facilități speciale. Iar companiile locale nu se bucură de un tratament la fel de generos și nici nu se simt importante, pe fundalul predilecției ostentative a guvernării pentru capitalurile străine.

Cifrele privind creditarea economiei naționale sunt alarmante. Creditele oferite economiei (soldul cererilor față de economie) este în scădere față de luna februarie curent și în general față de anul trecut.

Astfel, împrumuturile acordate în lei și valută întreprinderilor din sectorul real al economiei sunt  în scădere cu 1 miliard 135 de milioane 800 de mii de lei (față de ianuarie curent – minus 3%, deși în ianuarie pronosticul arăta o posibilă creștere).

Diagrama arată că cererea de credite de către societățile comerciale cu capital public și privat este în scădere. În cazul sectorului privat scăderea respectivă este bruscă – de 4% în doar lună, iar asta e mult.

Analiza datelor oficiale ne arată că din anul 2017 companiile din sectorul real (cu capital majoritar public sau privat) iau tot mai puține credite. Asta poate vorbi despre incapacitatea economiei de a solicita finanțare de la bănci sau despre teama oamenilor de afaceri de a risca.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,