În 2016 ne așteaptă noi majorări de tarife la energia electrică

12:37, 19 noiembrie 2015 | Economie | 1022 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 

Tarifele la energia electrică ar putea fi majorate din nou în 2016, și asta pentru că în următoarele trei luni ANRE va analiza posibilitatea ca toate cheltuielile suportate de furnizori, în urma  deprecierii monedei naționale față de dolar de 1,5 ori, în perioada 2013-2014, să fie suportate de consumatorii finali. Declarația a fost făcută de către directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie Serghei Ciobanu, adăugând că valoarea acestor pierderi ating cifra de 1,5 miliarde de lei, acestea căzând pe umerii Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa.

Ciobanu a refuzat însă să spună cât de mult ar putea crește tariful la energia electrică, explicând că pierderile companiilor furnizoare, cauzate de deprecierea leului în raport cu dolarul, nu au fost luate în considerare atunci când a fost calculat prețul pentru ultima majorare a tarifului la energia electrică. Grupul de experți de la ANRE vor vizita companiile furnizoare și vor verifica datele acestora.

,, Ulterior, va fi analizată formula prin care vor fi recuperate pierderile. Asta înseamnă că, consumatorii finali trebuie să fie pregătiți de o nouă majorare a tarifului la energia electrică în 2016’’, spune Sergiu Ciobanu.

Potrivit experților economici, toate evenimentele indică direct faptul că tarifele vor fi majorate din nou și este necesar ca toate cifrele care au fost incluse în tarif să fie verificate, precum și să fie efectuat un audit independent, căruia furnizorii se împotrivesc foarte mult.