Iată cât de săraci au intrat moldovenii în anul 2018, comparativ cu anul 2017

12:43, 11 ianuarie 2018 | Economie | 5250 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Moldovenii continuă să cheltuiască cea mai mare parte a veniturilor lunare pentru cumpărarea produselor alimentare şi pentru plata serviciilor comunale. Tocmai acestea s-au scumpit alarmant în 2017, în timp ce salariile moldovenilor rămân, în medie, extrem de precare.

Conform datelor oficiale publicate de Biroul Naţional de Statistică, în perioada ianuarie – decembrie a anului 2017 produsele alimentare s-au scumpit cu 9,7%. Este semnificativ faptul că preţurile la produsele de consum alimentar au crescut practic în fiecare lună.

Serviciile, inclusiv cele comunale de asemenea au devenit mai scumpe. Datele oficiale arată o scumpiere în medie cu 7,9%. Dar dacă intrăm în detalii, observăm că la unele servicii scumpirea este devastatoare pentru veniturile mizere pe care le au moldovenii. Astfel, seviciile din domeniul sănătăţii s-au scumpit în medie cu 75% în 2017. Iar dacă intrăm şi aici în detalii tabloul din faţa ochilor noştri devine şi mai teribil : analizele medicale au devenit mai scumpe în medie cu 200%, serviciile medicale cu plată costă cu 210% mai mult, serviciile pentru persoanele internate în spital au devenit mai scumpe cu 50%, iar serviciile stomatologice au devenit mai scumpe cu 26,3% etc.

Situaţia pare a fi relativ mai stabilă atunci când este vorba despre preţurile la mărfurile nealimentare, cum ar fi covoarele, încălţămintea, îmbrăcămintea, carbutanţii, lemnele de foc etc. În acest domeniu preţurile s-au majorat în medie cu 4,1%. Dar unele produse foarte importante s-au scumpit peste medie. De exemplu, carburanţii au devenit mai scumpi în 2018 cu 5%, iar lemnele de foc cu 7%. Pentru pensionari, pentru familiile cu mulţi copii şi cu venituri foarte mici această evoluţie a preţurilor este extrem de apăsătoare.

         Indicii Preţurilor de Consum (IPC) ianuarie – decembrie 2017  

Datele statistice ne mai arată că indicele cumulativ al creşterii preţurilor în Moldova (indicele preţurilor de consum) arată că la nivel de ţară în 2017 avem o scumpire generală a produselor şi serviciilor de 7,3%. Acestea sunt datele de la finele lunii decembrie 2017.

Aşteptăm informaţii oficiale detaliate despre evoluţia salariilor în 2017. Dar oricine înţelege că diferenţe majore între realităţile anului 2016 şi tendinţele din 2017 în domeniul salarizării nu există. La ora actuală este clar doar că faţă de anul 2016, în 2017 salariul mediu lunar pe economie (ridicate de bugetari şi cei din secrtorul privat) s-a majorat doar cu 3,7%.

Dat fiind faptul că moldovenii cheltuiesc mai mult de jumate din salarii pentru a cumpăra produse alimentare (care s-au scumpit cu aproape 10%) şi pentru plata diferitor servicii (care au înregistrat o scupire de aproape 8 %), rezultă că în 2017, moldovenii au devenit mai săraci în medie cu cel puţin 5%.

În acest context vom face o observaţie, ce ni se pare importantă: autorităţile şi presa aservită guvernării aplică o tactică foarte vicleană, în vederea distragerii atenţiei de la catastrofa social-economică reală din Republica Moldova. Acestea ne vorbesc despre ceea ce va fi, graţie reformelor, până în 2020, până în 2022, despre râurile de laude ce curg dinspre UE în direcţia puterii politice de la Chişinău etc., evitând să recunoască şi să discute public despre realitatea de al ora actuală şi despre căile de ieşire din impas.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,