Guvernul le promite agenţilor economici zeci de mii de lei pentru fiecare loc de muncă nou creat, dar pune condiţii dure

21:17, 20 decembrie 2017 | Economie | 976 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În şedinţa de miercuri, 20 decembrie 2017, Guvernul Republicii Moldova a aprobat un regulament ce prevede facilităţi financiare fără precedent, de care ar urma să beneficieze întreprinderile care creează noi locuri de muncă – Regulamentul privind subvenţionarea creării de noi locuri de muncă.

 

Executivul speră că prin acest document va reuşi să stimuleze agenţii economici să creeze locuri de muncă. Impactul deciziei ar urma să aibă efecte pozitive atât de ordin economic, precum şi social.

„Va creşte nivelul de ocupare a populaţiei, ceea ce va duce şi la stoparea fenomenului migraţiei”, este menţionat într-un comunicat de la Guvern.

Guvernul este dispus să ofere în anul 2018 o sumă de 40 de mii de lei pentru fiecare loc de muncă creat și destinat subiectului subvenţiei.

Banii promişi vor fi livraţi în două tranşe pe parcursul a doi ani. Guvernul dă asigurări că „mijloacele financiare necesare în acest scop sunt prevăzute în cadrul bugetar pe termen mediu”.

Însă nu fiecare agent economic va putea să facă faţă cerinţelor stabilite în regulament, ci doar companiile care:

– îşi sporesc numărul de salariaţi cu cel puţin 100 de persoane, care fac parte din categoria de subiect al subvenţiei;

– salariul mediu lunar la întreprindere pentru persoanele angajate (şi care trebuie să fie subiecţi ai subvenţiei) nu trebuie să fie mai mic de 75 la sută din mărimea salariului mediu lunar pe economie;

– agentul economic nu trebuie să aibă restanţe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de buget.