Cânepă, imagine simbol

Guvernul ar putea simplifica cerințele pentru cultivarea cânepei industriale. Cine se opune

16:38, 31 ianuarie 2018 | Economie | 4840 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Asociația Câneparilor din Republica Moldova au înaintat un demers Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în care solicită simplificarea cerințelor pentru obținerea autorizației pentru exercitarea activităţii de cultivare a cânepei industriale în Republica Moldova.
Ca rezultat, Ministerul a creat un grup de lucru, care a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens care a fost supus dezbaterii publice.

Autorii precizează că proiectul a fost elaborat în urma efectuării unui studiu minuțios privind situația din alte state în acest domeniu. De asemenea, în nota informativă este punctat că ”în situaţia actuală de dezvoltare virtiginoasă a agrobiotehnologilor moderne, locul deosebit de important în dezvoltarea economiilor naţionale ale ţărilor de pe glob îl au politicile agricole inteligente şi echilibrate. Acestea cuprind nu numai promovarea culturilor şi speciilor din flora şi fauna terestră, necesare asigurării unui trai şi a unei diete umane sănătoase, ci şi fundamentarea științifică avansată şi folosirea la un grad de maximă eficienţă a soluţiilor oferite de natură pentru promovarea unui stil organic și sănătos de viaţă”.

Grupul de lucru constată cu regret că un cerc îngust de persoane cu un grad de influenţă politico-economică globală au eliminat din concurența globală pe cultivatorii și procesatorii de cânepă din Europa.

”Din păcate, doar câteva decenii în urmă, din motive de interese comerciale majore cu politici lobiste de moment, absolut iraţionale faţă de întreaga populaţie de pe glob, dar motivate pentru un cerc îngust de persoane cu un grad de influenţă politico-economică globală, a fost introdusă speculativ pe plan mondial prohibiţia totală asupra cultivării plantei de Canabis. Ca urmare a acestei prohibiţii, au fost eliminaţi din concurenţa globală importanţi cultivatori şi procesori de Cânepă din Europa de pe vremuri”, este scris în nota informativă.

Cânepa Industrială este recunoscută de comunitatea internaţională ca plantă cu conţinut infim de tetrahidrocanabinol şi în multe țări din lume, inclusiv în Uniunea Europeană, este cultivată în regim simplificat, în scopuri industriale și horticole pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice.

Cânepa Industrială, specia Canabis Sativa, este planta, care poate asigura fără orice îndoieli independenţa energetică naţională şi dezvoltarea rurală durabilă în ţările preponderent agrare, cum este şi Republica Moldova. Este necesar de menţionat, că specia Canabis Sativa are un potenţial industrial și horticol deosebit de:

  1. biomasă lemnoasă (aplicată în construcţia de case verzi, așternut pentru animale, şi ca sursă de căldură sub formă de peleţi);
  2. fibre textile de calitate şi rezistenţă excepţională cu roade net superioare fibrelor de bumbac (în dezvoltarea industriei de procesare);
  3. produse alimentare deosebite pentru o dietă umană sănătoasă şi organică;
  4. preparate farmaceutice de negăsit în alte plante pentru tratarea maladiilor grave.

Principalele prevederi şi elemente noi ale proiectului

Autorii propun să fie permisă în regim simplificat cultivarea Cânepei industriale din specia Canabis Sativa, subspecia sativa, soiurile căreia se regăsesc înregistrate în Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau ale țărilor membre, în scopuri exclusiv industriale, pentru producerea semințelor, fibrelor, uleiului și biomasei, cu un conţinut de tetrahidrocanabinol (THC) mai mic sau egal cu 0,3%.

Operarea modificărilor şi completărilor în această Hotărâre de Guvern și readucerea acestei culturi în practica agroindustrială a Republicii Moldova nu va necesita cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat.

Modificările propuse vor spori competitivitatea fermierilor din Republica Moldova

Astfel, doar pentru seminţe şi paie, calculul este destul de simplu: cea mai simplă recoltă de seminţe de 700 kg la hectar, aduce fermierului un venit de 5100 Euro (700 kg x 7,30 euro), plus, din volumul minim de 8 tone de paie la 1 hectar, încă 800 euro (8 tone x 100 euro), în total 5900 de euro pe un hectar.

Procesarea primară a plantei de Cânepă Industrială pentru obţinerea de fibre în cel mai simplu caz poate aduce 2 tone de fibre la 1 hectar, care ating preţul de 800 euro per tonă. Partea lemnoasă a cânepei prezintă cel mai bun material de construcţie şi aşternut pentru animale cu proprietăţi antiseptice şi antimucegai. Un hectar de Cânepă Indistrială oferă materie primă pentru un volum de beton din cânepă, suficient pentru construcţia unei case de dimensiuni medii – celei mai sănătoase case, cu proprietăţi curative deosebite. Acelaşi hectar de cânepă oferă atâta celuloză pentru hârtie, cât oferă 4 hectar de pădure și referindu-ne la procesarea mai adâncă, Republica Moldova poate deveni o ţară a farmaceuticii moderne, furnizor de materie primă pentru cele mai noi tehnologii moderne, începând cu bioplasticul şi terminând cu materiale compozite cu proprietăţi specifice.