Gazprom întărâtă membrii UE

17:16, 21 aprilie 2016 | Economie | 1689 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Proiectul gazoductului Nord Stream-2, care ar dubla livrările de gaze directe între Rusia şi Germania (n.r. – şi, de aici, spre tot vestul Europei), provoacă discordie în UE, unele state membre din Europa de Est simţind că necesităţile lor sunt omise de statele mai bogate şi mai bine diversificate din punct de vedere energetic din Europa Occidentală, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru uniune energetică, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat la Bratislava, transmit Reuters şi Bloomberg. De remarcat, în prezent, Gazprom asigură aproximativ o treime din gazele consumate în Europa, 50% dintre acestea trecând prin Ucraina, cu care Rusia are diferendumuri acute. Nord Stream 1 şi 2 sunt menite să ocolească Ucraina în „drumul” gazelor spre Occident. Reamintim, în anul 2019 expiră contractul prin care Naftogaz (Ucraina) transportă gazele ruseşti spre Europa. De aceea, ruşii se pregătesc din timp şi din plin pentru acest moment. În schimb, par să uite de estul Europei, deşi sunt state 100% dependende de gazul rusesc.

Reamintim, în septembrie anul trecut, Gazprom şi cinci companii energetice europene (E.On, BASF/Wintershall, OMV, Engie şi Royal Dutch Shell) au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacităţii gazoductului Nord Stream-2, care va permite Rusiei să ocolească complet Ucraina, din 2019. Însă, mai multe state membre UE, în principal state din Europa Centrală şi de Est, se opun acestui proiect care, în opinia lor, nu este în interesul UE. Pe de altă parte, şi Comisia Europeană vrea să reducă dependenţa blocului comunitar de gazele din Rusia.

Proiectul gazoductului de zece miliarde de euro nu este în linie cu principiile reglementărilor UE şi ridică semne de întrebare privind securitatea energetică a continentului, susţine Maros Sefcovic. Nord Stream-2, care poate asigura aproape 15% din actualul necesar de gaze naturale al UE, este cheia planurilor Rusiei de a-şi majora exporturile.

Opt guverne europene au semnat o scrisoare în care ridică unele obiecţii faţă de proiectul gazoductului Nord Stream-2, care ar dubla livrările de gaze directe între Rusia şi Germania, potrivit unui document consultat de Reuters.

Semnatarii scrisorii, adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susţin că proiectul Nord Stream-2 ar putea avea consecinţe geopolitice potenţial destabilizatoare.

„Proiectul Nord Stream-2 ridică anumite riscuri la adresa securităţii energetice în regiunea Europei Centrale şi de Est. Acesta ar influenţa puternic evoluţiile de pe piaţa gazelor şi tranzitul gazelor în regiune, mai ales ruta de tranzit via Ucraina”, se arată în scrisoarea datată 7 martie.

Copia scrisorii consultată de Reuters este semnată de premierii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, României şi de preşedintele Lituaniei.

„La început, au existat voci puternice care au susţinut că este un proiect strict comercial, dar eu nu-mi amintesc ca nici un alt proiect comercial să fie atât de dezbătut la nivel politic. A produs dezbateri intense geopolitice privind viitorul Ucrainei şi securitatea energetică a sud-estului Europei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru uniune energetică.

Acesta a adăugat că, în actuala formă, proiectul nu este compatibil cu legislaţia UE şi multe probleme trebuie încă rezolvate cu autorităţile de reglementare din Germania, ceea ce i-ar putea îndepărta pe potenţialii investitori.

„Într-o perioadă în care nu numai bugetele statelor, ci şi cele ale companiilor energetice sunt afectate de scăderea preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale, sunt convins că fiecare companie energetică va analiza cu multă atenţie dacă va participa într-un proiect care încă are probleme legale nerezolvate şi care a dus la o importantă dezbatere politică”, susţine Maros Sefcovic.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Deja Gazprom trimite gaze naturale Germaniei, prin gazoductul Nord Stream, iar Nord Stream II va dubla capacitatea acelei conducte la 110 miliarde meri cubi pe an, începând din 2019.

Şi adjunctul secretarului american de stat pentru diplomaţie energetică, Robin Dunnigan, a avertizat recent că, prin recenta înţelegere încheiată de companiile europene cu Gazprom, Uniunea Europeană nu face decât să-şi sporească dependenţa energetică faţă de Rusia, deşi la nivel declarativ susţine că doreşte să o diminueze.

sursa: Focus-Energetic

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,