FMI cere majorarea tarifelor la resursele energetice, un nou șef BNM și reforme

15:47, 6 octombrie 2015 | Economie | 1337 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

La începutul lunii noiembrie, o nouă misiune FMI ar putea veni în Republica Moldova, iar la sfârșitul aceleiași luni ar putea fi semnat un acord cu Fondul Monetar Internațional. Asigurarea vine din partea premierului Valeriu Streleț.

„O nouă misiune FMI va veni în Republica Moldova imediat ce vom fi gata. Trebuie să ne facem treaba până la sfârșitul lunii octombrie, iar în prima jumătate a lunii noiembrie am putea avea în vizită, iar la sfârșitul lunii să încheiem un acord cu fondul”, a declarat premierul moldovean.

În cadrul vizitei reprezentanților FMI în țara noastră, care se încheie astăzi, aceștia au cerut Guvernului de la Chișinău, soluționarea problemelor din sistemul bancar, avansarea procesului lichidării celor treiu bănci, numirea unui nou guvernator al Băncii Naționale dar și transparentizarea acționarilor băncilor, pentru acordarea unui împrumut. Potrivit lui Streleț, de realizarea condițiilor impuse de FMI, depinde perioada în care ar putea începe negocierile pentru semnarea unui nou acord.

Una din condițiile FMI reprezintă și “aplicarea tarifelor reale” la resursele energetice. În același timp, Guvernul ne asigură că planifică luarea unui set de măsuri, care să diminueze impactul noilor prețuri.

“În perspectiva finalizării auditului în sectorul energetic și de punere în aplicare a tarifelor reale, care ar permite buna funcționare a sectorului energetic, în paralel cu măsuri de asigurări sociale, pe care guvernul le avea pregătite de la sfârșitul lunii august, pe care la avem deja convenite cu FMI”, a declarat prim-ministrul.

Potrivit lui Streleț, la 14 octombrie urmează să fie revizuită legea cu privire la bugetul de stat, în condițiile lipsei unui Acord cu FMI.

Amintim că în data de 21 septembrie, a avut loc o întrevedere între FMI și șeful Guvernului.  Anterior, Streleț declarase că  demisia guvernatorului BNM Dorin Drăguțanu ar fi compromis negocierile pe marginea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,