Deputații vor să închidă gura bugetarilor cu 70 de lei

13:25, 20 noiembrie 2015 | Economie | 1056 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 

Salariile unor bugetari vor fi majorate pentru ca aceștia să poată face faţă noilor tarife la gaz şi energia electrică. Drept că această majorare va fi destul de mică, de până la 10% pentru angajații cu cele mai mici salarii și cu până la 100 de lei pentru cadrele didactice.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Legislativ, în prima lectură. Asta chiar dacă, avizul Guvernului este negativ.

După lungi discuții, proiectul a fost votat în prima lectură cu majoritate parlamentară şi urmează să fie pregătit pentru lectura a doua, cu avizul pozitiv al Guvernului.

Dacă va fi avizat pozitiv de Guvern, legea ar putea intra în vigoare din luna decembrie, după cum propun autorii proiectului, iar 171 de mii de persoane ar beneficia de majorare salarială.

În nota explicativă la proiect se menţionează că dacă până la majorarea tarifelor la gaz și energie, plăţile pentru serviciile comunale constituiau 17,1% din cheltuielile populației, acum acestea vor crește până la 21,1%. Din acest motiv, legislatorii au luat decizia să majoreze salariile bugetarilor.

 

Potrivit autorilor proiectului de lege, aceste acțiuni ar trebui cel puţin parțial să satisfacă necesitățile cetățenilor în ceea ce privește măsurile de compensare.