Dependența UE de gazele naturale rusești va crește

12:19, 18 noiembrie 2015 | Economie | 1972 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Livrările de gaze naturale din Africa de Nord spre Europa ar urma să scadă în viitor din cauza conflictelor din regiune, situație de care vor profita alți exportatori precum grupul rus Gazprom PJSC, transmite Bloomberg. Africa de Nord este al doilea furnizor de gaze naturale al Europei după Rusia, fiind responsabilă pentru aproape 10% din cererea continentului în 2013. În schimb, grupul rus Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, însă în contextul crizei din Ucraina Europa vrea să-și reducă dependența de Rusia prin diversificarea surselor de aprovizionare.

Algeria și Libia ar putea să-și reducă livrările spre Europa în următorii doi-trei ani din cauza instabilității politice, a lipsei investițiilor și renegocierii contractelor, a apreciat joi Carlo Malacarne, directorul general de la grupul italian Snam SpA, cel mai mare operator de transport al gazelor naturale din Europa. Rețeaua de gazoducte din Italia a Snam include și punctele de intrare pentru gazele naturale provenite din Africa de Nord și Rusia.

„Riscul ca Africa de Nord să-și reducă exporturile spre Europa este destul de mare. Atragerea de investiții este problematică, ceea ce înseamnă că este posibil ca dependența Europei de gazul rusesc să rămână la un nivel ridicat”, a declarat Carlo Malacarne într-un interviu acordat Bloomberg, preluat de Agerpres.

„Nu cred că astăzi companiile europene vor decide să investească în Algeria. De aceea, fără livrările de gaze din Rusia cred că Europa ar avea probleme”, a spus Malacarne. Acesta a subliniat că, la fel ca și Algeria, Libia are și ea nevoie de investiții pentru a putea menține și eventual a crește producția de gaze naturale.

Potrivit grupului de lobby Eurogas, în 2013 Algeria a fost responsabilă pentru 8% din cererea de gaze a Europei, cu un punct mai puțin decât în 2012, în timp ce ponderea Libiei a rămas nemodificată la un procent. Comparativ, Rusia a acoperit 27% din cererea de gaze a Europei în 2013.

În ultimul său raport anual, Agenția Internațională a Energiei a avertizat că perspectiva generală pentru gazul natural din Africa de Nord s-a deteriorat, din cauza instabilității politice din Libia și a progreselor lente în dezvoltarea de noi resurse în Algeria. De asemenea, IEA și-a revizuit în scădere estimările privind producția de gaz a Algeriei, până la 116 miliarde metri cubi în 2020, cu 20% mai puțin decât preconiza anul trecut. În anul 2013 Alergia a produs o cantitate de 81 miliarde metri cubi de gaze naturale.

În ceea ce privește cererea de gaze a Europei, IEA estimează că deși este puțin probabil să revină la nivelul de vârf din 2010, scăderea producției interne va face ca ponderea gazelor importate să crească până la 83% din totalul gazelor consumate în anul 2040, de la 63% în 2013.

sursa: Focus Energetic

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,