Cutremur pe pieţele valutare după decizia extremă a băncii centrale elveţiene

13:40, 17 ianuarie 2015 | Economie | 1477 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Francul elveţian s-a apreciat, joi, 15 ianuarie, cu aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 de franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani, transmite Reuters, citat de AGERPRES.
Pragul a fost introdus la data de 6 septembrie 2011 pentru a contracara ameninţările de recesiune şi deflaţie, după ce investitorii, speriaţi de criza din zona euro, au dus francul elveţian la un nivel record.

„Această măsură excepţională şi temporară a protejat economia elveţiană. Chiar dacă francul elveţian este în continuare la un nivel ridicat, supraevaluarea a scăzut pe ansamblu de la introducerea cursului minim de schimb”, a informat BNS, într-un scurt comunicat de presă.

La câteva minute după anunţul BNS, francul a trecut rapid peste nivelul de paritate cu moneda europeană, pentru a ajunge la 0,8052 centime pentru un euro. De asemenea, moneda elveţiană s-a apreciat cu 25% în raport cu dolarul şi se tranzacţiona la 0,74 centime pentru un dolar. Decizia BNS este una surprinzătoare în condiţiile în care, luni, 12 ianuarie, vicepreşedintele BNS, Jean-Pierre Danthine, declara că pragul va rămâne unul dintre elementele de bază ale politicii monetare.

„Este o mişcare foarte riscantă. Se poate vedea acest lucru în reacţia pieţei, care este una extremă”, a apreciat Alessandro Bee, economist la Sarasin.

Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei privind eliminarea pragului de 1,20 franci pentru un euro a şters 100 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor principalelor companii elveţiene, cea mai mare cădere înregistrată în ultimii 25 de ani, transmite Bloomberg, citată de money.ro.

Căderea bursei elveţiene a dus la faptul că exporturile elveţiene au devenit brusc cu 30% mai scumpe. În consecinţă, exportatorii elveţieni vor avea dificultăţi în a-şi vinde produsele peste hotare.

„Explozia“ francului elveţian a zdruncinat puternic pe burse băncile prezente în Europa de Est, notează Ziarul Financiar.

Decizia a aruncat în aer francul elveţian, a zdruncinat acţiunile băncilor prezente în Europa Centrală şi de Est şi face practic să se cutremure pământul de sub picioarele oricui depinde de cursul de schimb franc-euro.

Acţiunile băncii austriece Erste au picat cu peste 4%, iar forintul maghiar şi zlotul polonez s-au depreciat marcând noi minime istorice.

Reacţia pieţei readuce în atenţie pericolele pe care le pune îndatorarea excesivă în valută, o modă în anii de boom economic.

Austria, stat membru al zonei euro, pare cea mai vulnerabilă. Aici, francii elveţieni reprezintă 96 din creditele în valută de 25,7 miliarde de euro deţinute de gospodării la sfârşitul lunii septembrie. Băncile austriece Erste şi Raiffeisen sunt expuse şi în ţări estice precum Ungaria şi Polonia, unde creditarea în valută, în special în franci elveţieni, a fost preferată de populaţie în anii de creştere economică pentru că era mai ieftină decât cea în monedă locală.

Navighează dupa cuvinte-cheie: