Cum programul „Prima Casă” ar putea să stopeze ieftinirea apartamentelor în Moldova

15:55, 27 februarie 2018 | Economie | 2191 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Potrivit datelor oficiale, numărul locuinţelor date în exploatare în 2017 a fost cu circa 11% mai mare faţă decât în 2016.

Potrivit informaţiilor publicate luni de Biroul Național de Statiscă, pe parcursul anului 2017 în Republica Moldova au fost date în exploatare 7 mii 236 de locuinţe (apartamente și case individuale de locuit), cu suprafaţa totală de peste 571 de mii de metri pătraţi, sau cu 10,9% mai mult faţă de perioada ianuarie-decembrie 2016.

Conform datelor prezentate în tabel putem vedea că cele mai multe locuințe au fost date în exploatare în zonele urbane (6 mii 841 de locuințe) și mult mai puţine în localităţile rurale (395 de locuințe).  Tot aici se poate vedea că numărul de apartamente în mediul urban a crescut cu aproape 20% față de perioada anului 2016, iar în mediul rural numărul acestora a scăzut cu 37,2%.

Dacă e să privim cifrele oficiale pe regiuni, vom observa că numărul locuinţelor date în exploatare în 2017, raportat la numărul locuinţelor date în exploatare în 2016, a fost cel mai mare municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia și în zona de centru a țării.

În zonele de nord și de sud ale țării numărul locuinţelor în 2017 a fost mai mic decât în 2016.

Portalul flux.md scria recent, într-un articol despre investițiile imobiliare în Moldova, că în 2017 volumul investițiilor în construcții capitale a scăzut cu aproximativ zece la sută. În materialul respectiv se poate vedea că aceste investiții au scăzut nu neapărat din cauza lipsei faptului că populaţia ar avea mai puţini bani, or în perioada respectivă, comparativ cu perioada anterioară (2016), au fost investiţi mai mulți bani în reparaţii capitale şi în lucrări de întreținere și reparație curentă a locuințelor.

Deşi în 2017 a fost înregistrat un număr record (pentru ultimii patru ani) de case individuale și apartamente date în exploatare, în următoarea perioadă numărul de locuinţe noi ar putea descreşte.

Conform unei analize prezentată de experţii de la IDIS Viitorul, anul 2018 ar putea fi unul de cotitură în procesul de dinamizare a pieţei imobiliare din Moldova . Autorii analizei respective sunt de părere că această creştere ar putea continua odată cu adoptarea programului guvernamental „Prima Casă” şi volumului creditelor ipotecare acordate de băncile comerciale.

Însă dacă peste un an statisticile vor indica o scădere a numărului de locuinţe noi date în exploatare, conform tendinţei actuale, vom fi în drept să presupunem că, de fapt, prin adoptarea programului ipotecar „Prima Casă”, guvernul a intervenit pe piaţă pentru a susţine indirect băncile comerciale şi companiile de construcţie. Cu alte cuvinte, datorită acestui program, mult aşteptata ieftinire sesizabilă a apartamentelor ar putea să nu se mai producă.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,